březen 2017

Polévka Milaräpa

1 porce

Ingredience:
8 g špenátu
8 g červená cibule
10 g avokáda
2 g medvědího česneku – nebo 1 str. česnek
200 ml vody

Vše umixujeme a do hotové polévky vložíme drobně nakrájené jarní byliny, které najdeme v přírodě (kopřiva, pampeliška, sedmikráska, jitrocel, mochna husí, bršlice atd.) i na zahrádce (máta, libeček, pažitka atd.).

Přidáme nudličky z ředkviček.

Když jsem si jednou povídala s Jaroslavem Duškem v jedné raw restauraci, vypravoval mi tento příběh. A tak jsem nazvala tuto polévku po Milaräpovi :-).

Milaräpa meditoval v mnoha Himalájských jeskyních, v některých jen pár dní, v jiných déle. Jméno jedné jeskyně, ve které Milaräpa pobýval na začátku své praxe, se pojí s kopřivami, které tehdy stále jedl. Na mnoha thangách je Milaräpa vyobrazen lehce zelený, protože jedl dlouhou dobu jen kopřivy, které tam rostly.

Fotografie zde: Anna - facebook

__________________________________________________________________________


leden 2017

Křenřepky"

Dnes mě sníh a mráz evokoval k nějakému hutnějšímu jídlu. A také k tomu, zařadit do jídelníčku křen, který obsahuje hodně vitamínu C a odhleňuje organismus. A červenou řepu mám ráda pro její zemitost. Mrkev pro její sladkost. Celer pro jeho slanost a petržel je chuťově prostě skvělá :-). Použila jsem i kurkumu a 4 barevný pepř jako zahřívací koření.

Na obrázku je na talíři 5 koulí křenřepek, ale byla to velká porce. Z udaného množství receptu jsem vytvořila 20 koulí (prům. cca 2 cm).

Ingredience:
100 g semínka slunečnice (namočíme nejlépe přes noc do čisté vody, ráno řádně propláchneme v cedníku pod tekoucí vodou)
10 g křenu (máme bi křen, vyrytý u nás na louce, je tedy silný, kupovaného bych dala 2x tolik)
50 g mrkve
50 g kořen petržele
50 g červené řepy
50 g bulva celeru
2 lžíce nutriční raw droždí
2 lžičky kurkumy
1 lžička 4barevného pepře
2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Všechny ingredience dáme do mixeru a promixneme tak, aby byla zachována struktura potravin.



__________________________________________________________________________


Vlašské knoflíky a "Tyrolády"

Přišla tuhá zima (-18°C) a tak si tělo žádá své :-). Ořechy, semínka a jejich tuky v přiměřeném množství (tělo si řekne samo). A tak mi přišely zase Vesmírné recepty :-). Jednoduché a rychlé. A chuťově luxusní :-).

Vlašské knoflíky

Ingredience:
200 g vlašských ořechů
200 g sušeného kokosu
1 lžíce skořice

Vše dáme do mixeru a umixujeme na hrubší strukturu. Tvary tvoříme dle vlastní fantazie.

Povidla

Rozmixujeme sušené ovoce s převažující složkou sušených švestek. Přidáme trochu vody a ještě promixujeme. Pokud rozmixujeme pouze sušené švestky, vytvoříme švestková povidla. Chuťově daleko lepší než vařená. A samozřejmě výživově skvělá.

Zajímavost - dočetla jsem se, že švestky obsahují vit. B12.













"Tyrolády"

Proč tyrawláda? Povídala jsem Lubošovi: musím ještě vyfotit ty rolády. A Luboš: "Tyrolady? Ty jsi nějaké dělala?" Tahle u nás vznikají názvy receptů :-).

Ingredience na světlou tyroládu:
210 g pohankové mouky (z naklíčené pohanky)
70 g kokosového oleje
35 g medu
5-6 lžic citronové šťávy

Z ingrediencí vytvoříme těsto. Mezi igelitovými sáčky z těsta vyválíme placku, potřeme povidly a zatočíme roládu.

Ingredience na tmavou tyroládu:
210 g pohankové mouky (z naklíčené pohanky)
70 g kokosového oleje
35 g medu
5-6 lžic citronové šťávy
1 lžíce raw kakaového prášku
1 lžička perníkového koření
2 lžičky mleté bio pomerančové kůry



__________________________________________________________________________


prosinec 2016

Zelňáky

Ingredience:
4 hrnky domácího kvašeného bílého zelí s křenem - nebo bez křenu, jak kdo rád :-) (nebo zelí červené)
2 větší mrkve
½ hrnku lněného semínka hnědého a zlatého
½ hrnku slunečnicového semínka
½ hrnku dýňového semínka
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky kayenského pepře
snítka rozmarýnu
2 hrsti různých bylinek (petrželka, bazalka, estragon, majoránka, dobromysl atd.)

Slunečnicové, dýňové a lněné semínko namočíme na 12 hod. do čisté vody (každé zvlášť). Slunečnicové a dýňové semínko propláchneme, polovinu dáme do mixeru, přidáme mrkev, koření a jen krátce umixujeme, aby byla vidět konzistence potravin. Směs dáme do velké mísy, přidáme zelí, lněné semínko, druhou polovinu slunečnicových a dýňových semínek, nakrájené bylinky a rukou dobře vše promícháme. Směs rozetřeme na sítka do sušičky a sušíme cca 24 hod – dle potřeby více.

Kvašené zelí

Ingredience:
1 hlávka bílého zelí (nebo červeného)
2 lžíce jemně strouhaného křenu
1 na hrubo nastrouhané jablko
1 na hrubo nakrájená velká bílá cibule
Lžíce mořské soli
Lžička kmínu

Zelí nakrouháme na nudličky, přidáme ostatní ingredience, promícháme a napěchujeme do kameninové nádoby. Necháme v teple kvasit asi 14 dní.

Uvádím také kvašené zelí bez soli. Sama už 7 let nesolím. Takže pro sebe dělám placky z tohoto nesoleného zelí. Je vynikají :-).

Zelí nakládané bez soli

Ingredience:
Nakrájíme hlávku zelí, přidáme česnek dle chuti
a koření: kmín, chilli papriku, mletý čtyřbarevný pepř
na to vrstvu na hrubo nastrouhané mrkve (cca 2 cm) a zalijme půl sklenicí vody

zakryjeme a necháme stát 3 dny

pak šťávu vylijme a zalijeme novou vodou se šťávou z půlky citronu
necháme stát ještě týden
uchováváme v chladu

Zelí rostlo už v pravěku ve Středozemí jako nevelký keřík. Využívalo se k léčebným účelům v lidové medicíně už v dávných dobách, protože bylo vždy považováno za pokladnici vitamínů, za účinný prostředek při léčení nejrůznějších nemocí a jako velký pomocník zvýšení odolnosti organizmu. Zelí aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci. Uvolňuje napětí, podporuje spánek a posiluje imunitní systém, povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk, stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk.

Rozválené vnitřní čerstvé listy bílého zelí můžeme přikládat na bolavé, či oteklé kolenní, loketní nebo ramenní klouby a ovázat ručníkem a nechat působit 4 hodiny. To nejlepší ze zelí dostaneme, pokud ho budeme jíst syrové. Hlávky pokrájené na nudličky jsou dobrým základem salátů. A jedna zajímavost. Košťál obsahuje 3x více živin než samotné listy, je dobré jej tedy nevyhazovat.



__________________________________________________________________________


listopad 2016

Svatomartinské koláče

Ingredience:
300 g slunečnice semínko
200 g kokosová mouka
30 g chia semínko
50 g ostropestřec semínko
pokud potřebujete sladit, tak trochu medu
kurkuma
1 lžíce perníkové kořeni Sonnentor
voda

Umixujeme slunečnicové semínko, dáme do mísy, a přidáme ostatní ingredience (chia semínko umixujeme), vodu dle potřeby tak, aby vzniklo tužší, ale vláčné těsto. Necháme jej cca 20 min odležet.
Připravíme si folii, na které těsto rozválíme a vykrajujeme koláče.
Pokud se nám nechce koláčky vykrajovat, můžeme si tvořit z těsta kousky a rukou tvořit koláčky.
Můžeme je plnit různými nádivkami, na obr. jsou s nádivkou makovou a čokoládovou.
A "zasněžit" kokosovou moukou.



__________________________________________________________________________







Návštěva:
©etikoterapie2009