makový "špajzovník" - co tedy bylo spíži :-)
Ingredience:
- strouhaný kokos od Mladýkokos.cz - cca 100g
- bio liskové ořechy - cca 100g
- bio raw mák od David Šubrt- cca 200 g
- chia semínko - cca 3 lžíce
- koření od SONNENTOR - "chytrá hlavička"
vše mix, osladit čím jste zvyklí, dala jsem čerstvý med
čokoláda:
- kakaové máslo a kakaový prášek Vitalvibe.eu
- nesířené rozinky a meruňky
- včelí pyl
Další fotografie zde:
Anna - facebook
__________________________________________________________________________
Cukvětníky
Ingredience:
170 g červená paprika
70 g raw nutriční droždí
150 g slunečnicové semínko
30 ml voda
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky 4bar pepře
7 g česneku
vše mixneme
Další fotografie zde:
Anna - facebook
__________________________________________________________________________
JARNÍ RECEPTY
Polévka Milaräpa
1 porce
Ingredience:
8 g špenátu
8 g červená cibule
10 g avokáda
2 g medvědího česneku – nebo 1 str. česnek
200 ml vody
Vše umixujeme a do hotové polévky vložíme drobně nakrájené jarní byliny, které najdeme v přírodě (kopřiva, pampeliška, sedmikráska,
jitrocel, mochna husí, bršlice atd.) i na zahrádce (máta, libeček, pažitka atd.).
Přidáme nudličky z ředkviček.
Když jsem si jednou povídala s Jaroslavem Duškem v jedné raw restauraci, vypravoval mi tento příběh.
A tak jsem nazvala tuto polévku po Milaräpovi :-).
Milaräpa meditoval v mnoha Himalájských jeskyních, v některých jen pár dní, v jiných déle. Jméno jedné jeskyně,
ve které Milaräpa pobýval na začátku své praxe, se pojí s kopřivami, které tehdy stále jedl. Na mnoha thangách
je Milaräpa vyobrazen lehce zelený, protože jedl dlouhou dobu jen kopřivy, které tam rostly.
Fotografie zde:
Anna - facebook
__________________________________________________________________________
ZIMNÍ RECEPTY
Křenřepky"
Dnes mě sníh a mráz evokoval k nějakému hutnějšímu jídlu. A také k tomu, zařadit do jídelníčku křen,
který obsahuje hodně vitamínu C a odhleňuje organismus. A červenou řepu mám ráda pro její zemitost.
Mrkev pro její sladkost. Celer pro jeho slanost a petržel je chuťově prostě skvělá :-).
Použila jsem i kurkumu a 4 barevný pepř jako zahřívací koření.
Na obrázku je na talíři 5 koulí křenřepek, ale byla to velká porce.
Z udaného množství receptu jsem vytvořila 20 koulí (prům. cca 2 cm).
Ingredience:
100 g semínka slunečnice (namočíme nejlépe přes noc do čisté vody,
ráno řádně propláchneme v cedníku pod tekoucí vodou)
10 g křenu (máme bi křen, vyrytý u nás na louce, je tedy silný, kupovaného bych dala 2x tolik)
50 g mrkve
50 g kořen petržele
50 g červené řepy
50 g bulva celeru
2 lžíce nutriční raw droždí
2 lžičky kurkumy
1 lžička 4barevného pepře
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Všechny ingredience dáme do mixeru a promixneme tak, aby byla zachována struktura potravin.
__________________________________________________________________________
Vlašské knoflíky a "Tyrolády"
Přišla tuhá zima (-18°C) a tak si tělo žádá své :-).
Ořechy, semínka a jejich tuky v přiměřeném množství (tělo si řekne samo).
A tak mi přišely zase Vesmírné recepty :-).
Jednoduché a rychlé.
A chuťově luxusní :-).
Vlašské knoflíky
Ingredience:
200 g vlašských ořechů
200 g sušeného kokosu
1 lžíce skořice
Vše dáme do mixeru a umixujeme na hrubší strukturu. Tvary tvoříme dle vlastní fantazie.
Povidla
Rozmixujeme sušené ovoce s převažující složkou sušených švestek. Přidáme trochu vody a ještě promixujeme.
Pokud rozmixujeme pouze sušené švestky, vytvoříme švestková povidla. Chuťově daleko lepší než vařená. A samozřejmě
výživově skvělá.
Zajímavost - dočetla jsem se, že švestky obsahují vit. B12.
"Tyrolády"
Proč tyrawláda? Povídala jsem Lubošovi: musím ještě vyfotit ty rolády. A Luboš: "Tyrolady? Ty jsi nějaké dělala?"
Tahle u nás vznikají názvy receptů :-).
Ingredience na světlou tyroládu:
210 g pohankové mouky (z naklíčené pohanky)
70 g kokosového oleje
35 g medu
5-6 lžic citronové šťávy
Z ingrediencí vytvoříme těsto. Mezi igelitovými sáčky z těsta vyválíme placku, potřeme povidly a zatočíme roládu.
Ingredience na tmavou tyroládu:
210 g pohankové mouky (z naklíčené pohanky)
70 g kokosového oleje
35 g medu
5-6 lžic citronové šťávy
1 lžíce raw kakaového prášku
1 lžička perníkového koření
2 lžičky mleté bio pomerančové kůry
__________________________________________________________________________
Zelňáky
Ingredience:
4 hrnky domácího kvašeného bílého zelí s křenem - nebo bez křenu, jak kdo rád :-) (nebo zelí červené)
2 větší mrkve
½ hrnku lněného semínka hnědého a zlatého
½ hrnku slunečnicového semínka
½ hrnku dýňového semínka
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky kayenského pepře
snítka rozmarýnu
2 hrsti různých bylinek (petrželka, bazalka, estragon, majoránka, dobromysl atd.)
Slunečnicové, dýňové a lněné semínko namočíme na 12 hod. do čisté vody (každé zvlášť).
Slunečnicové a dýňové semínko propláchneme, polovinu dáme do mixeru, přidáme mrkev, koření a
jen krátce umixujeme, aby byla vidět konzistence potravin. Směs dáme do velké mísy, přidáme zelí,
lněné semínko, druhou polovinu slunečnicových a dýňových semínek, nakrájené bylinky a rukou dobře vše promícháme.
Směs rozetřeme na sítka do sušičky a sušíme cca 24 hod – dle potřeby více.
Kvašené zelí
Ingredience:
1 hlávka bílého zelí (nebo červeného)
2 lžíce jemně strouhaného křenu
1 na hrubo nastrouhané jablko
1 na hrubo nakrájená velká bílá cibule
Lžíce mořské soli
Lžička kmínu
Zelí nakrouháme na nudličky, přidáme ostatní ingredience, promícháme a napěchujeme do kameninové nádoby.
Necháme v teple kvasit asi 14 dní.
Uvádím také kvašené zelí bez soli. Sama už 7 let nesolím. Takže pro sebe dělám placky z tohoto nesoleného zelí.
Je vynikají :-).
Zelí nakládané bez soli
Ingredience:
Nakrájíme hlávku zelí, přidáme česnek dle chuti
a koření: kmín, chilli papriku, mletý čtyřbarevný pepř
na to vrstvu na hrubo nastrouhané mrkve (cca 2 cm) a zalijme půl sklenicí vody
zakryjeme a necháme stát 3 dny
pak šťávu vylijme a zalijeme novou vodou se šťávou z půlky citronu
necháme stát ještě týden
uchováváme v chladu
Zelí rostlo už v pravěku ve Středozemí jako nevelký keřík.
Využívalo se k léčebným účelům v lidové medicíně už v dávných dobách, protože bylo vždy považováno za pokladnici vitamínů, za účinný prostředek při léčení nejrůznějších nemocí a jako velký pomocník zvýšení odolnosti organizmu.
Zelí aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci. Uvolňuje napětí,
podporuje spánek a posiluje imunitní systém, povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk,
stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk.
Rozválené vnitřní čerstvé listy bílého zelí můžeme přikládat na bolavé, či oteklé kolenní, loketní nebo ramenní klouby a ovázat ručníkem a nechat působit 4 hodiny.
To nejlepší ze zelí dostaneme, pokud ho budeme jíst syrové. Hlávky pokrájené na nudličky jsou dobrým základem salátů.
A jedna zajímavost. Košťál obsahuje 3x více živin než samotné listy, je dobré jej tedy nevyhazovat.
__________________________________________________________________________
Svatomartinské koláče
Ingredience:
300 g slunečnice semínko
200 g kokosová mouka
30 g chia semínko
50 g ostropestřec semínko
pokud potřebujete sladit, tak trochu medu
kurkuma
1 lžíce perníkové kořeni Sonnentor
voda
Umixujeme slunečnicové semínko, dáme do mísy, a přidáme ostatní ingredience (chia semínko umixujeme),
vodu dle potřeby tak, aby vzniklo tužší, ale vláčné těsto. Necháme jej cca 20 min odležet.
Připravíme si folii, na které těsto rozválíme a vykrajujeme koláče.
Pokud se nám nechce koláčky vykrajovat, můžeme si tvořit z těsta kousky a rukou tvořit koláčky.
Můžeme je plnit různými nádivkami, na obr. jsou s nádivkou makovou a čokoládovou.
A "zasněžit" kokosovou moukou.
__________________________________________________________________________