Zeleninové pro odpoledne

Vynikající je šťáva z mrkve a červené řepy, kterou můžeme zakončit den.
__________________________________________________________________________

Recepty najdete v knize Škola živé stravy - "Vitariánství jako Cesta"

Květáková rýže
25. října 2013

Košíčky a marinovanými rajčaty


__________________________________________________________________________

Jarní pomazánky
11. května 2013


__________________________________________________________________________

Raw sandwisch
9. května 2013


__________________________________________________________________________

Mrkvový koláč se špenátem
10. ledna 2013


__________________________________________________________________________

Řepánky s feniklovým krémem
15. prosince 2012


__________________________________________________________________________

Polévky
15. listopadu 2012

Pro zimní čas jsem vytvořila polévky. Ohřívám je na teplotu 37°C ve vodní lázni, nebo lze rozmixovanou směs zalít ohřátou vodou.

bramboračka, avokádová, dýňová, boršč, mrkvová, koprová, cizrnová


__________________________________________________________________________

Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica)

je jedlá rostlina druhu Brukev zelná (Brassica oleracea), která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Je to jednoletá i dvouletá rostlina. Pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Může se konzumovat syrová nebo dušená, nejúčinnější brokolice je syrová.

Brokolice je bohatá na vitamin C, (beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny. V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.
Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení.[

Brokolicová pomazánka
13. května 2012













Brokolice se "sýrovým" dipem
10. května 2012


__________________________________________________________________________

Kelp nudle
24. března 2012

Kelp je hnědá mořská řasa patřící do čeledi mezi Laminariacea s prokázanými antibakteriálními a antivirovými účinky. Je nejbohatším přírodním zdrojem jodu, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy. Navíc mořská řasa obsahuje dalších 30 minerálů a stopových prvků, mimo jiné: měď, železo, hořčík, baryum, vápník, draslík, chrom, lithium, nikl, titan, vanad, křemík, bor a to v přirozeném množství.

K tomu, abychom přijmuli nezbytnou denní dávku jódu, museli bychom sníst přes 5 kg ovoce a zeleniny nebo 4 kg obilí a ořechů!


__________________________________________________________________________

Slunečnicová pomazánka ©
22. března 2012


__________________________________________________________________________

Zelové saláty ©
8. září 2011

Tenhle talíř potěší nejen oko, ale především chuťové pohárky si přijdou na své :-). Červené zelí s křenem, bílé zelí s koprem, oboje okyselené citronovou šťávou a oslazené agáve sirupem a lehce polité olivovým olejem. Salát z mrkve a celeru jsem pokapala olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Ozdobu tvoří lístky koriandru.


__________________________________________________________________________

Cuketové košíčky
25. srpna 2011


__________________________________________________________________________

Cukeťáky
16. ledna 2011


__________________________________________________________________________

Pizza
9. ledna 2011


__________________________________________________________________________

Minipizza
5. ledna 2011


__________________________________________________________________________

Mandlový sýr
5. ledna 2011


__________________________________________________________________________

Raw pizza ©
19. listopadu 2010

Pizza mě vždycky lákala, ale tu pravou jsem nikdy neochutnala... tak jsem se rozhodla udělat raw pizzu... je to první pokus a první zkušenosti...


__________________________________________________________________________

Jednohubky ©
29. června 2010

Plátek okurky, plátek červené cibule, tofu natural (s mořskou solí NIGARI) a kousek brokolice... byla to vynikající večeře... toto množství stačí pro dvě osoby... je to velmi syté...


__________________________________________________________________________

Hořčice ©
23. června 2010

Chtěla jsem do zálivky na saláty použít hořčici a tak jsem si ji udělala... umlela jsem černé hočičné semínko (cca 2 lžíce), smíchala jsem jej se šťávou z citrónů (2-3) a nakonec jsem ji rozředila vodou (pro žlutší barvu jsem přidala tentokrát trochu kurkumy, ale chuťově lepší je čistá)... vznikla z toho ostrá "dijonská" hořčice... dočetla jsem se pak, že hořčice získává svou ostrost právě smícháním s vodou, protože tam dojde k aktivaci enzymové činnosti... a tak už máme doma puze tuto přírodní hořčici...


__________________________________________________________________________

Salát Tempeh ©
23. června 2010

Tentokrát jsem zeleninový salát doplnila přírodním neochuceným sojovým sýrem Tofu natural (při výrobě tofu od firmy Sunfood je jako srážedlo použita mořská sůl NIGARI a je zpracováváno do teploty 40°C) a Tempeh (je vyroben fermentací ze sóji a startovací kultury)...je dobré Tempeh i Tofu nakrájet a naložit ... já jsem je naložila do níže uvedené směsi, dále jsem přidala kmín, provensálské koření, pískavici a šťávu z citronu - také je dobrý grapefruit...

dále jsem do salátu nakrájela mořskou řasu Kombu, kterou jsem namočila na půl hodiny do vody...

směs: Tamari s kořením Garam Masala...cca na lžíci Tamari lžičku koření... tuto směs lze použít i v kuchyni "vařeni" :-) - přidat ji na hotové jídlo - jak říkal syn: docela dobré :-)))...


__________________________________________________________________________

Zahradní salát ©
11. května 2010













Tak tenhle salát neměl chybu :-)... obešla jsem zahradu a natrhala pampelišky, sedmikrásky, řebříček, kopřivy, na záhonu jsem našla pažitku, libeček, dobromysl a ve skleníku salát a ředkvičky... ředkvičky jsem opláchla a nakrájela jsem je do salátu celé i s listy a kořínkama... salát jsem zalila citronovou šťávou a olivovým olejem, přidala trochu kmínu a mlask :-)...


__________________________________________________________________________

Salát s bylinkami ©
25. dubna 2010













Jaro je krásné, nabízí nám spoustu mladých bylinek, květů a plodů... medvědí česnek, petrželka, pažitka, pampelišky s kořeny i květy, květy sedmikrásky, kopřivy, libeček...

a pak salát a ředkvičky, mladé lístky špenátu... okurky jsou ještě kupované, ale už nám rostou sazeničky, zrovna tak jako sazeničky cukety... už se moc těším na naše rajčata, kupuji je velmi ojediněle... salát jsem okořenila svým oblíbeným kořením, zalila citronem a slunečnicovým olejem a posypala jsem jej sezamovými klíčky...













když si bylinek nasbírám víc, než momentálně spotřebuji, dám je do sáčku, zaliji vodou a nechám je v lednici... v sáčku si vytvoří mikroklima a vydrží čerstvé několik dní...


__________________________________________________________________________

Bylinkové křupky ©
19. dubna 2010

zlatý a tmavý len
slunečnicové semínko
neloupaný sezam
Tamari
koření: pískavice, kurkuma, kmín, majoránka
česnek
bylinky: kopřiva, pampeliška - list, řebříček, sedmikráska - květy, medvědí česnek
petrželka, pažitka, mladé lístky špenátu















Semínka jsem namočila do vody přes noc. Ráno jsem nakrájela všechno "zelené", smíchala se semínky a vytvořila placičky, které jsem sušilat cca 10 hodin... voní krásně a i syrové chutnaly skvěle :-)...
__________________________________________________________________________

Hrášková polévka s klíčky ©
12. března 2010

hrášek
koření: kurkuma, mletý kmín, pískavice
naklíčený sezam

Hrášek a koření jsem umixovala s vodou, přidala jsem celý hrášek a ve vodní lázni jsem polévku opatrně přihřála na 37°C. Do misky jsem přidala naklíčený sezam a mňam :-)....
__________________________________________________________________________

Gizrnové krekry
8. března 2010

cizrna
amarant
lněné semínko
slunečnicové a dýňové semínko
mořská sůl s bylinkami
pískavice, kmín, kurkuma


















Cizrnu a amarant namočíme přes noc do vody, druhý den propláchneme a necháme klíčit (klíčila jsem je 3 dny). ostaní semínka namočíme nejlépe také přes noc, smícháme s naklíčenou cizrnou a amarantem, přidáme koření a sušíme minimálně 6 hodin.
__________________________________________________________________________

Zeleninový salat s pomazánkou ©
8. března 2010

čínské zelí
žlutá a zelená paprika
okurka
ředkvičky
cibule
naklíčená pohanka
citron
olivový olej
kedluben

Z této zeleniny jsem vytvořila salátovou směs a zalila citronem a olivovým olejem. Na kedluben jsem namazala pomazánku.

Pomazánka:
avokádo
křen
mrkev
sušená rajčata
koření: kmín, kurkuma, pískavice
__________________________________________________________________________

Cibulové krekry ©
12. února 2010

zlatý a tmavý sezam
dýňové a slunečnicové semínko
ostropestřec
bílá a červená cibule
cuketa
mořská bylinková sůl
koření: chilli, pískavive, kmín, kurkuma, majoránka






Sezam a ostaní semínka jsem namočila přes noc do vody. Cuketu jsem nastrouhala na jemno, nadrobno nakrájela cibuli a vše jsem smíchala. Sušila jsem je v sušičce 8 hodin. Mají štiplavou chuť a chilli je opravdu záhřevné...
__________________________________________________________________________

Salát s olivami ©
3. února 2010

ledový salát
kedluben
červená paprika
nepasterizované olivy
citronová šťáva
olivový olej
provensálské koření

Salát, papriku, kedluben a olivy jsem nakrájela, pokapala citronovou šťávou a olivovým olejem a posypala provensálským kořením. S krekrami to nemělo chybu :-)....

__________________________________________________________________________

Špenátové krekry ©
2. února 2010

špenát
mrkev
lněné semínko
slunečnicové semínko
cibule
česnek
mořská bylinková sůl
pískavice, kurkuma, kmín
provensálské koření
citronová šťáva

Lněné semínko jsem namočila přes noc do vody, ráno jsem k němu přidala drobně nakrájený špenát, jemně nastrouhanou mrkev, cibuli a vylisovaný česnek, pak citronovou šťávu, sůl a koření. Krekry jsem sušila v sušičce na 35°C 6-8 hodin. Lepší by bylo špenát vylisovat nebo namlet, krekry by byly víc špenátové (zkusím příště). Také přidám příště Tamari. A zkušenost: mouka se nemusí přidávat...
__________________________________________________________________________

Mrkvový salát ©
24. ledna 2010

mrkev
šťáva z citronu
sušená rajčata
olivový olej
čistá voda
naklíčená semínka
čerstvá petrželka
čerstvá majoránka




Mrkev nastrouháme, dáme do mixeru, přidáme sušená rajčata, šťávu z citronu, olivový olej, trochu čisté vody a umixujeme. Dáme do mísy, přidáme nakrájenou petrželku, majoránku a naklíčená semínka. Salát jsem jedla jako pomazánku na semínkovém chlebě (na dalších chlebíčkách je makadmiový sýr), nebo jej můžeme jíst s listy hlávkového salátu. Byl to skvělý nedělní pozdní oběd. Potěšilo mne, že jsem si petrželku i majoránku dnes utrhla čerstvou ve skleníku ...
__________________________________________________________________________

Klíčení semínek
23. ledna 2010

Takhle klíčím semínka. Na noc je namočím do vody, ráno propláchnu a dám na klíčící misky. Během dne je několikrát propláchnu: do vrchní misky naleju vodu a ona postupně proteče přes ostatní misky do misky spodní. Ráda pozoruju, jak se semínka probouzejí k životu:-). Tady zrovna klíčím slunečnici, černý a neloupaný sezam a dýňová semínka. Semínka jsou naklíčená za dva - tři dny.
__________________________________________________________________________

Lněné bramboráky ©
23. ledna 2010

zlatý len
tmavý len
slunečnicové semínko
majoránka
mořská bylinková sůl
česnek
chilli paprička

Semínka namočíme do vody přes noc. Vznikne hustá šlemovitá hmota, do které přidáme majoránku, česnek dle chuti (doporučuji dost) a sůl. Když už jsem chtěla dát těsto sušit, sáhla moje ruka po chilli papričce ze zahrádky a bylo to dobře :-). Protože jsem tyto placky tvořila poprvé, nevěděla jsem, jestli je nutné hmotu něčím zahustit. Namlela jsem tedy trochu žitné mouky, ale myslím si, že to není potřeba, že hmota bude kompaktní i bez mouky. Sušila jsem bramboráčky v sušičce na 35°C 6 hodin - pěkně do křupava. Jsou fakt výborné. Koupila jsem si je totiž u nás v bioobchodě a moc mi chutnaly. No, tak jsem si je udělala ...
__________________________________________________________________________

Večeře ©
23. ledna 2010

paprika
čínské zelí
kysané zelí
makadmiový sýr

Vynikající, syté a doporučuji spíše jako pozdní oběd...
__________________________________________________________________________

Kysané zelí ©
20. ledna 2010

K zimě patří hrnek dobrého zázvorového čaje a miska domácího kysaného zelí.











kysané zelí
červená paprika
čínské zelí

Papriku a listy čínského zelí naplníme kysaným zelím. Jedla jsem tuto kombinaci poprvé a více mi chutnalo v této kombinaci naplněné čínské zelí než paprika, ale záleží na chuťových buňkách jedince.
__________________________________________________________________________

Závitky z čínského zelí ©
16. ledna 2010

čínské zelí
mrkev
sušená rajčata

pasta:
olivový olej
vylisovaný česnek
provesálské koření
bylinková sůl

Čínské zelí potřeme hodně pastou, posypeme nahrubo nakrájenou mrkví a sušenými rajčaty a svineme. Zeleninu můžeme obměňovat. Je to hodně syté, obvykle mně dva závitky opravdu zasytí. Je to vynikající, hlavní chuť tomu dá pasta. Dělám si ji ostrou dle vlastní chuti.
__________________________________________________________________________

Zeleninový talíř 2 ©
16. ledna 2010

čínské zelí
červená paprika
řapíkatý celer a porek
sušená rajčata
cherry rajčátka
křen
slunečnicová semínka
olivový olej

Čínské zelí nakrájíme nadrobno, pokapeme olivovým olejem a posypeme nastrouhaným křenem. Papriku nakrájíme na proužky a zasypeme předem namočeným slunečnicovým semínkem. Řapíkatý celer a porek nakrájíme na koužky. Ozdobíme rajčátky a sušenými rajčaty, které můžeme nechat chvilku marinovat v oleji. Tohle byl můj oběd druhý den vánoční.
__________________________________________________________________________

Zeleninový talíř 1 ©
16. ledna 2010

mrkev
celer
bílé zelí
cherry rajčátka
řapíkatý celer
sušená rajčata
porek
křen
mořské řasy

Mrkev a celer nastrouháme. Řapíkatý celer a porek nakrájíme na kroužky. Zelí nakrájíme na nudličky a posypeme jej mořskými řasami a nastrouhaným křenem. Ozdobíme rajčátky a sušenými rajčaty. Talíř nejen láká svým vzhledem, ale je to vynikající chuťová kombinace. Tohle byla moje vánoční večeře. Ještě jsem před tím měla hrachovou polévku, kterou jsem si ohřála ve vodní lázni na 37°C, ale byla jsme už hodně nacpaná...
__________________________________________________________________________

Celerový salát ©
16. ledna 2010

řapíkatý celer
celer
kedluben
zelená paprika
křen
červená cibule
sušená rajčata
olivový olej

Řapíkatý celer nakrájíme nadrobno, ostatní nakrájíme na nudličky. Posypeme nastrouhaným křenem, zasypeme sušenými rajčaty a pokapeme olivovým olejem.
__________________________________________________________________________

Makadmiový sýr
16. ledna 2010

makadmiové ořechy
šťáva z půlky citronu
lžíce lahůdkových kvasnic
cibule - po vyzkoušení je vynikající červená cibule, je jemnější a dodá sýru hezkou barevnou kombinaci
mořská bylinková sůl
stroužek česneku







Ořechy pomeleme, přidáme citronovou šťávu, sůl, nadrobno nakrájenou cibuli, vylisovaný česnek, lžíci lahůdkových kvasnic. Vytvoříme těsto, které rozdrobíme na plátky zeleniny, vynikající je mrkev a kedluben. Ozdobíme kroužky porku.
__________________________________________________________________________

Žitný chléb z klíčků ©
15. ledna 2010

žitné zrno bio
žitná mouka bio
voda
sůl, kmín, pískavice









Zrno namočíme přes noc do vody a dva dny necháme klíčit (3x - 4x za den jej propláchnu). Třetí den přidáme mouku a koření a opatrně (aby se klíčky moc nepolámaly) zpracujeme těsto. Utvoříme placičky a sušíme (v sušičce 6 hodin na 35°C).
__________________________________________________________________________

Zeleninové karbenátky
15. ledna 2010

mrkev
řapíkatý celer
šťáva z půlky citronu
2 lžíce slunečnicových semínek
lnené semínko
petrželka
červená cibule
provensálské koření
pískavice, kurkuma, kmín

SLunečnicová semínka namočíme přes noc do vody a druhý den dopoledne necháme naklíčit. Mrkev nastrouháme nahrubo, celer a cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme nasekanou petrželku, koření a naklíčená semínka. Lněné semínko umeleme a přidáme ke směsi. Rukou utvoříme karbenáty.
__________________________________________________________________________

Avokádová majonéza
20. prosince 2009

avokádo
bylinková sůl
stroužek česneku
šťáva z půlky citronu
lžička olivového oleje
trochu vody

Vše umixujeme do hladka.
__________________________________________________________________________

Křenová pomazánka 2 ©
19. prosince 2009

avokádo
křen (hodně)
mrkev
celer
bylinková mořská sůl
koření: kurkuma, kmín, pískavice, zázvor, majoránka, provensálské koření

Mrkev, křen, celer nastrouháme na jemno. Avokádo, strouhanou zeleninu a koření dáme do mixeru, přidáme trochu vody a rozmixujeme. Mažeme na sušený chlebíček.

Sušený chlebíček ©

žito - zrno (cca 30 dkg)
neloupaný sezam (10 dkg)
cibule
česnek (cca 2 stroužky)
provensálské koření
bylinková mořská sůl
čtvrt lžičky jedlé sody

Žito umeleme, stejně tak sezam. Rozmixujeme lehce cibuli a česnek. Smícháme s moukou, přidáme koření, sodu, sůl a podle potřeby vodu. Vytvoříme vláčné těsto. Z něj můžeme tvořit různé tvary chleba. Já jsem vyválela šišku a z ní jsem krájela chlebíčky. Dala jsem je sušit na topení, druhý den jsem je zabalila do ubrousku a dala do misky. Překvapilo mne, že to opravdu chutnalo i mým přátelům, kteří se stravují "normálně"...
__________________________________________________________________________

Zálivka na zeleninu ©
6. prosince 2009

rajčata
koření dle chuti (pokaždé může být jiné)
česnek
mořská sůl

Rozmixujeme a nalijeme na salát. Nebo si můžeme zeleninu v zálivce namáčet.
__________________________________________________________________________

Zeleninové placičky
6. prosince 2009

zlatý len
sezam neloupaný
semínko ostropeřce
3 rajčata
mrkev
celer
mořská řasa
česnek
mořská sůl s bylinkami
kurkuma, kmín, pískavice, provensálské koření



Len a ostropestřec umeleme. Rajčata se solí a kořením umixujeme, přidáme prolisovaný česnek. Směs přidáme k mleté směsi, přidáme sezam, na velmi jemno nakrájenou zeleninu (lze ji také jemně nastrouhat) a řasu. Vytvoříme těsto, z kterého pomocí válečku a rukou vytvoříme placku (k lepšímu zpracování používáme vodu).







Rádýlkem vykrájíme tvary a podáváme.
__________________________________________________________________________

Křenová pomazánka 1 ©
22. listopadu 2009

avokádo
slunečnicová semínka
seminko Ostropestřce
křen
cibule
koření: kurkuma, kmín, pískavice, Tamari

Slunečnici a Otropestřec namočíme do vody min. na 4 hodiny. Avokádo oloupeme, dáme do mixeru, přidáme semínka, nastrouhaný křen, koření, trochu vody a umixujeme. Do směsi přidáme nakrájenou cibuli. Jíme se zeleninou, vynikající s listy ledového salátu.
__________________________________________________________________________

Pomazánka ©

avokádo
250g slunečnicových semínek
lžíce Tamari
lžička provensálského koření
zázvor
čerstvý fenykl

Slunečnicová semínka namočíme do vody, přidáme Tamari, provensálské koření a necháme marinovat minimálně 6 hodin (nejlépe přes noc). Avokádo umixujeme, přidáme marinovaná semínka, kousek nakrájeného zázvoru, kousek nakrájeného fenyklu a krátce umixujeme. Dáme na talíř a jíme se syrovou zeleninou.


__________________________________________________________________________

Vita placky ©

250g lněné semínko
lžíce semínko ostropeřce
4-5 menších rajčat
marinované slunečnicové semínko (Tamari, voda)
1/2 až 1 střední cibule
2 stroužky česneku
kořeni: majoránka, pískavice, kurkuma, čerstvý zázvor
mořská sůl

Lněné semínko umeleme. Rajčata umixujeme s cibulí a česnekem. Směs nalijeme do misky na lněné semínko, přidáme koření a slunečnicové semínko. Promícháme a tvoříme placičky, které hned jíme.
__________________________________________________________________________

Pomazánka ze slunečnicových semínek – slaná ©

čtvrt litru slunečnicových semínek
čtvrt lžičky kurkumy
čtvrt lžičky pískavice řecké seno
čtvrt lžičky drceného kmínu
Lžička Tamari (ve zdravé výživě)
Špetka mořské soli
Lžička sušených bylinek (např. provensálské koření, Antonínovy bylinky atd.)
Lžíce semínek Ostropestřce mariánského (Silybum marianum)
Syrová zelenina: brokolice, mrkev, hrách atd.
Nebo syrové houby: žampion, hlíva – nedoporučuji pro lidi s onemocněním jater – houby velmi zatěžují játra
Hodně čerstvých bylinek: petrželka, listy celeru, libeček
Mohou být i kvítka – měsíček atd.

Slunečnicová semínka a semínka ostropestřce namočíme do vody minimálně na 6 hodin(dáme do ledničky).
Pak dáme do mixeru a přidáváme postupně koření, Tamari, sůl a bylinky.
Zeleninu přidáme takovou, jakou chceme mít pomazánku, buď brokolicovou, hrachovou, mrkvovou, houbovou atd. Pokud je pomazánka moc hustá, rozředíme trochou vody.
Můžeme přidat i trochu namletých sezamových semínek.
Mažeme na plátky cukety, okurky, rajčete atd.

Doporučuji pomazánky dělat vždy čerstvé – v menším množství – k přímé konzumaci.
Mletím se uvolňují ze semínek oleje, které velmi rychle žluknou.
__________________________________________________________________________

Rajská polévka

6 rajčat
půlka cibule
4 vlašské ořechy
zelená petrželka
tymián, kurkuma, mletý kmín, pískavice
čerstvý zázvorový kořen

5 rajčat umixujeme, můžeme přidat trochu vody
1 rajče, ořechy, cibuli, zázvor a petrželku nakrájíme a smícháme s mixovanými rajčaty

v zimním období můžeme polévku trochu přihřát ve vodní lázni, pouze vše max. 37°C
__________________________________________________________________________

Mléko z ořechů a semen

2 polévkové lžíce oloupaných slunečnicových semen
12 celých syrových mandlí se slupkou
1 polévková lžíce sezamových zrn

Pomelte ořechy a semena na elektrickém mlýnku na jemný prášek, nasypte ho do půl litru teplé vody a mixujte dvě až tři minuty pořádně s jednou polévkovou lžící medu při vysokých obrátkách. Tím je směs hotová.



Vytisknout













Návštěva:
©etikoterapie2009