Sladké pro dopoledne
Většinou neuvádím nikde množství ingrediencí, toto tvoření je svobodné a radostné, vše dělám tak, jaké mám momentálně ingredience a také náladu :-)...
často se mě lidé ptají, jak dlouho toto tvoření trvá, že to musí být pracné... není, je to rychlé...třeba výroba makového koláče mi trvala půl hodiny... a opláchnutí pár kousků nádobí je opravdu chvilková záležitost, navíc příjemná, protože nádobí není nijak znečistěné...
Je dobré začít den čerstvou ovocnou šťávou... například z granátových jablíček... šťávy je dobré ředit kvalitní vodou... minimálně 2:1, ale nejlepší je 1:1..
__________________________________________________________________________
Recepty z nové připravované knihy "Vitariánství jako Cesta"
Plněná čokoláda
25. října 2013
Pohankový makovník
__________________________________________________________________________
Lucumové kostky ©
25. dubna 2013
__________________________________________________________________________
Mátovník ©
15.dubna 2013
__________________________________________________________________________
Citronová bábovka - řez ©
10. dubna 2013
__________________________________________________________________________
Skořicovník s chilli ©
4. dubna 2013
__________________________________________________________________________
Sezamové kuličky ©
25. března 2013
__________________________________________________________________________
Datlové tyčky ©
5. února 2013
__________________________________________________________________________
vánoční cukrawi ©
25. prosince 2012
__________________________________________________________________________
Fíkovka ©
5. března 2012
__________________________________________________________________________
Bonbony ©
27. února 2012
Byl to krásný a dobrý dárek:-).
__________________________________________________________________________
Zimní - vánoční - roláda ©
23. prosince 2011
Zimní roláda nejen dobře prohřeje tělo, ale je skvělým chutovým zážitkem:-).
__________________________________________________________________________
Bylinková voda ©
8. září 2011
Bylinková voda je "vílí nápoj" :-). Už jen to krásné ráno, kdy obcházím zahrádku a louku za plotem a sbírám bylinky,
některé ještě naplněné ranní rosou. Zaliju je studenou vodou. Nejlepší by byla voda ze studánky, ale tu tady nikde nemáme.
Dávám tak alespoň vodu filtrovanou. Bylinky nechávám macerovat minimálně 4 hodiny. Džbán dávám na sluníčko, mám pocit,
že je pak voda plná sluneční energie :-).
__________________________________________________________________________
Banánový koktejl a exotická čokoláda ©
7. září 2011
Banán s mátou je opravdu chuťový zážitek :-). Je letním osvěžujícím nápojem. Exotická čokoláda je svým složením již
více variantou pro chladnější období.
__________________________________________________________________________
Hruškádo ©
28. srpna 2011
Je doba hrušek a tak jsem udělala mňamku, na kterou si přišla pochutnat i včelka:-).
__________________________________________________________________________
Mariánovy řezy ©
23.ledna 2011
__________________________________________________________________________
Jahodový dort ©
21.ledna 2011
__________________________________________________________________________
Dortíky s třešňovou náplní ©
21.ledna 2011
__________________________________________________________________________
Ovesné sušenky ©
16.ledna 2011
__________________________________________________________________________
Chodský koláč ©
5.ledna 2011
__________________________________________________________________________
Vánoční sladkosti ©
27. prosince 2010
Maminka pekla na vánoční stůl trochu cukroví a já jsem vytvořila nepečené sladkosti... byly vynikající :-)...
__________________________________________________________________________
Závin II. ©
4. listopadu 2010
měli jsme setkání s přáteli a tak jsem jim připravila jako pohoštění závin... tentokrát jsem jej však udělala "třídruhový", přidala jsem ještě ořechovou nádivku... také jsem trochu pozměnila složení placky, přidala jsem do ní jáhly... ty jsem namočila také přes noc do vody a ráno jsem je umlela, smíchala se lněným semínkem a datlemi... ořechovou nádivku jsem udělala z vlašských a lískových ořechů... oboje jsem namočila na dvě hodiny před tvorbou... když jsem fotila záviny, zapoměla jsem si zapnout blesk, takže fotografie je rozmazaná, ale dávám ji alespoň pro představu :-)...
Závin
1. listopadu 2010
Přicházejí pomalu zimní měsíční měsíce a s nimi doba jablečných závinů :-)... ty jsem měla opravdu ráda a tak jsem se rozhodla takový závin vytvořit...
původně jsem lněné semínko mlela, což je na počátku mého tvoření... ale dnes již vím, že mletá semínka rychle žluknou a tak lněná semínka nemelu, ale na noc namáčím do vody...ony vytvoří "šlem" a tím hmotu, která je "tuhnoucí směsí"...
namočila jsem tedy zlatá a hnědá lněná semínka na noc do vody, zárověň také datle, slunečnicová semínka, mandle a vlašské ořechy...
datle jsem umlela, smíchala se lněným semínkem a na celofánu jsem z této hmoty rukama utvořila placku...
namlela jsem mák, konopná a sezamová semínka a smíchala je s mandlovým mlékem...
na polovinu placky jsem navrstvila makovou nádivku a na druhou polovinu nádivku jablečnou...tu jsem posypala mletou skořicí a celý závin jsem posypala nasekanými vlašskými ořechy a slunečnicí...
celou placku jsem pomocí celofánu zavinula a dala do lednice na 24 hodin ztuhnout...
protože jsem měla málo datlí, placka byla málo tuhá, takže závin nedržel dle mých představ...ale byl vynikající :-)...
dají se vytvořit nádivky různé, dle fantazie... ořechová atd. ...
trochu makové nádivky mně zbylo, tak jsem si ji namazala na banán... mlask :-)...
__________________________________________________________________________
Borůvkový koláč ©
3. srpna 2010
Je doba borůvek a doba borůvkových koláčů:-)... vzala jsem datle a pohanku a namočila je do vody přes noc... umlela jsem je a přimlela jsem k nim trochu mandlí, lískových oříšů a kešu oříšků... utvořila jsem spodní placku, kterou jsem potřela namočeným semínkem lnu (zlatého i obyčejného)... z máčených celých mandlí jsem namixovala mléko... trochu jsem přecedila na pití a zbytek i s rozmixovanými madlemi jsem ponechala v mixéru, přidala jsem avokádo a borůvky... směsí jsem pokrylka koláč paposypala jsem borůvkami, brusinkami a máčeným slunečnicovým semínkem... je to vynikající, příště ale přidám pod borůvky banány...
mňam :-)
__________________________________________________________________________
Semínkový koláč ©
14. července 2010
__________________________________________________________________________
Ovocný koláč ©
4. července 2010
__________________________________________________________________________
Šťáva z grepů, ovoce se semínky a bylinková voda ©
27. května 2010
Dnešní den jsem začala šťávou z grepů a ananasu... bylo to lahodné...
a k obědu jsem si dala banány a ananas se semínky: mák, konopné semínko, neloupaný sezam a ostropestřec... je to hodně syté a chuťové buňky si přijdou na své:-)...
přes den jsem popíjela "bylinkovou vodu"... je moc chutná a osvěžuhící... pila jsem ji poprvé přes letní období již před dvěma lety a pak jsem si na podzim uvědomila příjemné zdravotní změny... pokaždé je tato voda jiná, protože tam dám, co mi přijde pod ruku... vyběhnu na louku pro přesličku rolní (nesmí se jí dávat moc, protože pak způsobuje vnitřní krvácení), ze zahrádky přidám šalvěj (také ne moc, neboť způsobuje motání hlavy), řebříček, řepík, mátu, meduňku, dobromysl, levanduli, také kadeřavou petržel, libeček, majoránku... dávám také květy... namočený květ měsíčku chutná opravdu výtečně :-)... nechávám bylinky louhovat buď přes noc a nebo alespoň dopoledne...
__________________________________________________________________________
Ovocný talíř ©
26. května 2010
Jela jsem na trh pro zeleninové sazenice a zlákaly mě jahody... a dokonce tam pán prodával i borůvky... borůvky mě fakt potěšily, protože to jsou lesní plody, které by neměly být nijak chemicky ošetřené :-)... a tak jsem si udělala pohanku (jen namočenou na noc do vody) s ovocem... přidala jsem si k tomu ještě brokev a byla to osvěžující snídaně...
__________________________________________________________________________
Pohanka s banánem a mandlovým mlékem ©
25. května 2010
Neloupané mandle jsem namočila na noc do vody. Ráno jsem je umixovala s trochou vody, aby se dobře rozmixovaly a pak jsem přidala tolik vody, kolik jsem chtěla mléka... dělala jsem toto mléko poprvé a tak mohu říci, že pověsti předcházejí skutečnost :-))))... je to fakt dobrota... pohanku jsem také namočila na noc do vody, ráno jsem ji jen slila a rozmixovala strochou mandlového mléka, posypala jsem ji skořicí a raw kakaem a přidala banány, které jsem pokapala rýžovým sladem... byla to snídaně "ve velkém stylu " :-))))....
__________________________________________________________________________
Makový koláč ©
20. května 2010
Mák mám opravdu ráda... a s ním spojenu vzpomínku na makové buchty :-)...
žitné zrno bio
pohanka bio
mák
konopné semínko
ostropestřec mariánský
neloupaný sezam
datle
makadmiové ořechy
neloupané mandle
kešu ořechy
lískové oříšky
žito a pohanku jsem nechala naklíčit (3 dny), datle jsem namočila do vody (přes noc)... všechno jsem postupně namlela, ale trochu klíčků jsem nechala celých... klíčky jsem smíchala se všemi ořechy a utvořila spodní koláč... původně jsem ho chtěla sušit v sušičce, ale pak jsem zvolila variantu "čerstvou"...
mák jsem smíchala s ostatními semínky a datlemi a vytvořila "nádivku"...
a celý koláč jsem polila čokoládou: kokosový olej, raw kakao, vlažná voda a sirup z agáve...
co k tomu dodat... bylo to vynikající živé jídlo :-)...
__________________________________________________________________________
Makové koláčky a ovocné jednohubky ©
23. dubna 2010
Dostala jsem pozvání na oslavu a tak jsem chtěla připravit něco dobrého... času bylo málo a tak jsem rychle přemýšlela co... ovocné jednohubky jsem vytvořila z domácích zásob... banány, ananas, kuličky červeného vína a kiwi... polila jsem je raw čokoládou (složení: mleté raw kakao, karob, kokosový olej a vlažná voda, umíchat ve vlažné vodní lázni)...
a pak mě napadlo vytvořit z různých semínek koláčky:
mák
sezam
ostropestřec
konopné semínko
naklíčený sezam
datle
avokádo
mleté raw kakao
Datle jsem namočila přes noc do vody a pak jsem je umixovala se zralým měkkým avokádem a mletým raw kakaem. Semínka máku, sezamu, konopí a ostropestřce jsem umixovala a smíchala s těstem z datlí, vytvořila jsem placičky, které jsem potřela raw čokoládou a posypala naklíčeným sezamem. Celá výroba mi trvala půl hodiny - na fotce je jen část mé tvorby, po cestě jsem zavezla tuto dobrotu několika mým přátelům :-) - a byla to fakt mňamka :-)... a navíc makové koláčky jsou kromě jiných látek velmi bohaté na vápník...
__________________________________________________________________________
Sušenky ©
16. dubna 2010
Jaruška mě pozvala na "slet" :-), a tak jsem si řekla, že něco připravím...napadlo mne vytvořit sušenky... vzala jsem, co jsem doma našla... ale že to bude taková skvělá bašta, to jsem netušila :-)... jen tak jsem lžičkou vykrajovala těsto a skládala na tácy do sušičky...ještě mi trochu těsta zbylo, tak jsem si ho namazala na jablko... mňam :-)...
__________________________________________________________________________
Ovoce s čokoládou ©
12. dubna 2010
jablka
avokádo
mango
banán
skořice
naklíčená semínka
čokoláda
Jablka jsem nakrájela na kousky a zalila směsí umixovanou z avokáda, banánu, manga a skořice. Posypala jsem je semínky a polila čokoládou - může být a nemusí, toto byl stále ještě zbytek z tvorby dortu.
__________________________________________________________________________
Banán s čokoládou
10. dubna 2010
Při výrobě dortu mně zbylo trochu čokolády, tak jsem ji natřela na banán ...až vyzkoušíte, poznáte, co prožívají chuťové buňky...navíc je to vynikající oběd v 11 hodin...opravdu zasytí...
__________________________________________________________________________
Čokoládový dort ©
9. dubna 2010
těsto:
naklíčené žito, pohanka, neloupaný sezam, amarant
mandle
vlašské ořechy
lískové ořechy
namočené datle
plody klanopražky čínské
mletá skořice
mleté raw kakao
Umlela jsem všechny přísady, ořechy jsem nenamáčela. V sušičce jsem na teplotu 35°C usušila z tohoto těsta 2 placky (cca 10 hodin). Pak jsem jednu placku potřela slabě krémem, naskládala banány a na to jsem navršila všechen krém. Přiklopila jsem jej druhou plackou a polila čokoládou.
Myslím, že tohle je nejlepší dort, jaký jsem ve svém životě jedla, s pečenými dorty se to nedá vůbec srovnat, tohle je opravdu živé. Je také fakt, že z tohoto dortu stačí sníst jeden kousek a je zasyceno tělo a jsou také uspokojeny chuťové buňky... ztloustnout se po takovém to dortu pravdu nedá :-)... je plný enzymů, minerálů, vitamínů a dalších potřebných látek pro naše zdravé žití, dodá maximálně energii, to je rozdíl mezi dortem syrovým a dortem pečeným...
je to radostné tvoření a tak vám také přeji skvělou zábavu a skvělý chuťový zážitek ...
krém:
hodně zralé avokádo
namočené datle
raw kakao
Vše jsem umixovala.
čokoláda:
raw kakao
karob
kokosový olej
vlažná voda
Umíchala jsem vlažnou vodu s karobem, pak jsem přidala raw kakao a ve vodní lázni rozpuštěný kokosový olej (je potřeba hlídat teplotu vody, max 30°C).
__________________________________________________________________________
Čokoládový koláč z klíčků s polevou ©
23. března 2010
Dostala jsem chuť na kousek "buchty", a tak jsem se rozhodla po delší době udělat nějakou dobrotu pro celou rodinu... a tak jsem vymýšlela... a byla to zábava :-)...
těsto:
naklíčená pohanka, žito, slunečnice, sezam
makadmiové ořechy
piniové ořechy (nemusí být)
datle
kokos
rozinky
vše kromě rozinek jsem umlela, přidala nastrouhaný kokosový ořech, rozinky a vytvořila těsto, ze kterého jsem utvořila na plný plát do sušičky koláč o silnější vrstvě, cca 2 cm...koláč se sušil cca 10-12 hodin...
na to jsem dala vrstvu čokolády, cca 2 cm... recept jsem tu už psala, ale napíšu ho ještě jednou...
čokoláda:
datle
raw kakao
avokádo
datle namáčím minimálně 4 hodiny, ale lepší je přes noc...pak uvedené suroviny umixujeme do hladka, doporučuji nejdříve pořádně rozmixovat datle, pak přidat kakao a avokádo...
chuťově to bylo vynikající, ale něco mi tam chybělo, tak jsem vymyslela "polevu"...
poleva:
banány
avokádo
ananas
lžička kokosového oleje
vše jsem opět umixovala a navrstvila na čokoládovou vrstvu...
ještě jedna důležitá informace...
nejdřív rodinu pořádně nakrmte, jinak koláč nevytvoříte :-))))...
muž kolem mé tvorby kroužil a ochutnával, až jsem měla obavy, že nakonec zůstaneme jen u té sušené placky :-)...
sezam
pohanka
slunečnice
žito
__________________________________________________________________________
Makové kuličky ©
24. února 2010
mák
černý sezam
kokos
semínko ostropestřec
šťáva z citronu a pomeranče
Mák, ostropestřec a sezam jsem umlela, přidala čerstvý nastrouhaný kokos a vše spojila šťávou z citronu a pomeranče. Mlask
...
__________________________________________________________________________
Jednohubky z klíčků s čokoládovou pusinkou ©
24. února 2010
naklíčené žito
naklíčené slunečnicové semínko
kešu oříšky
šťáva z jednoho citronu
Oříšky jsem umlela, smíchala se semínky a citronovou šťávou. Tvořila jsem malé placičky, bylo to zajímavé tvoření, klíčky ve mě asociovaly malé živé organismy
... Placičky jsem ozdobila banánem a kopečkem skvělé čokolády. Vznikly tak zajímavé "jednohubky", chuťově vynikající a velmi syté...
čokoláda:
avokádo
datle
raw kakao
med
Vypeckované datle jsem namočila přes noc do vody a pak je umixovala s mletým raw kakaem a medem. "Závislákům na sladkém" tuto čkoládu doporučuji, je zcela přírodní, zdravá a opravdu vynikající...
__________________________________________________________________________
Sezam s rýžovými klíčky ©
12. února 2010
naklíčená rýže natural
makadmiové ořechy
černý sezam
ostropestřec
citronová šťáva
med
mletá skořice
jablko, pomeranč, kiwi
Nemám ráda jednotvárnost ani v kuchyni, a tak jsem zvolila novou variantu koláčků Samurajů. Klasickým způsobem jsem naklíčila celozrnnou rýži. Umlela jsem černý sezam, semínko ostropestřce a makadmiové ořechy. Přidala jsem na drobno nakrájené jablko, med a mletou skořici a vytvořila velký koláč. Zvolila jsem jsem k tomu jablko a jižní ovoce, neboť tyto koláčky jsou samy o sobě mdlejší chuti a toto ovoce je "odlehčí". Bylo to hodně syté jídlo,dala jsem si ho k obědu. Chuťové pohárky si užily
...
__________________________________________________________________________
Cuketové koláčky
31. ledna 2010
šálek jemně nastrouhané cukety
půlka jemně nastrouhaného manga
2 šálky jemně namletých mandlí
rukou rozmačkaný pomeranč
lžička vanilky
lžička skořice
nahrubo nakrájené vlašské ořechy
Z přísad kromě vlašských ořechů jsem zpracovala těsto, které jsem dala na cca půl hodiny ztuhnout do ledničky. Pak jsem rukou utvořila kučku, obalila jsem ji ve vlašských ořechách a utvořila důlek. Koláčky jsem dala do sušičky. Vždy všechno suším na max. 35°C. Nechala jsem je tam 3 hodiny, pak už jsem je chtěla ochutnat. Myslím tato doba docela stačí, ale mohou se tam nechat 4-6 hodin. Naplnila jsem je jemně strouhaným jablkem a ozdobila plodem Klanopražky čínské. Jsou uvnitř mírně vlhké a vlašské oříšky příjemně křupou. Určitě se dají dělat různé náplně dle chuti, ještě vyzkouším náplň makovou.
Inspiraci jsem našla na webu: http://earthmother-intheraw.blogspot.com/search/label/dessert, ale trochu jsem si jej upravila podle toho, kolik jsem měla zásob
...
__________________________________________________________________________
Tropická snídaně
28. ledna 2010
banány
mango
kiwi
A na to jsem si udělala výbornou ovocnou čokoládu: umlela jsem neloupaný sezam, mandle, dala do mixeru, přidala avokádo, pomeranč, raw kakao a lžíci medu.
Mlask
...
__________________________________________________________________________
Avokado, banány a jablko s posypkou
28. ledna 2010
2 banány
avokádo
jablko
lžíce medu
šťáva z jednoho citronu
mák
černý sezam
semínko ostropestřce
raw kakao boby
Goji
Banány umixujeme s avokádem, medem z citronovou šťávou. Dáme do misky a na směs nakrájíme jablko.
Posypeme směsí, kterou připravíme namletím ostatních rurovin. Goji jsem nemlela, jen nasypala. Chutnalo to báječně...
__________________________________________________________________________
Jablka s banánovou čokoládkou
24. ledna 2010
banány
2 lžíce karobu
šťáva z půlky citronu (může být citron i s dužinou)
1 lžíce medu
pár vlašských ořechů
jablka
naklíčené slunečnicové semínko
Banány, ořechy, karob, med a citronovou šťávu lehce umixujeme (stačí pár otáček) a nalijeme na krájená jablka. Posypeme naklíčenými semínky. Jako pozdní snídaně zasytí na dlouhou dobu.
__________________________________________________________________________
Klíčky s makovou posypkou ©
16. ledna 2010
žitné zrno
slunečnicové semínko
bílý sezam
černý sezam
mák
jablko
rýžový slad
Žito, slunečnici a bílý sezam namočíme do vody přes noc a dva dny necháme klíčit (pravidelně proplachujeme). Naklíčená semena opatrně promícháme s rýžovým sladem a s pokrájenými jablky. Mák umeleme s černým sezamem a směs posypeme. Je to vynikající směs chutí...
__________________________________________________________________________
Zázvorky
16. ledna 2010
neloupané mandle
datle
čerstvý zázvor
šťáva z pomeranče
koření: skořice, kardamom, koriandr, hřebíček, badyán
Mandle umeleme, přidáme nastrouhaný zázvor, datle (namočené přes noc ve vodě), šťávu z jednoho pomeranče a namleté koření.
Můžeme polít čokoládou: kakaové boby nameleme, smícháme s medem a trochou vlažné vody. Ozdobíme ořechem a dáme do ledničky. Mňam
...
__________________________________________________________________________
Koláčky Samurajů ©
19. prosince 2009
šálek celozrnné rýže
šálek černého sezamu
neloupaný bílý sezam
2 lžíce rýžového sladu
Rýži namočíme do studené vody. Druhý den ji řádně propláchneme a namočíme na další den. Pak ji znovu propláchneme a umixujeme s trochou čisté vody. Sezam umeleme a umixujeme společně s rýží a sladem. Přidáme bílý sezam. Z těsta vytváříme lžičkou na talířek placičky, které hned jíme. Vypadají a chutnají jako "makové koláčky".
__________________________________________________________________________
Ořechová roláda ©
19. prosince 2009
neloupané mandle
lískové oříšky
vlašské ořechy
čerstvý kokos
datle
Ořechy a kokos umeleme. Datle namočíme přes noc do vody. Umixujeme je s ořechy a uhněteme těsto, ze kterého na folii vytvoříme spíš rukama než válečkem placku. Na placku nakrájíme banány. Banány zalijeme čokoládovou nádivkou. Po té pomocí folie roládu stočíme a dáme ztuhnout do ledničky.
Čokoládová nádivka
raw kakao
avokádo
2 lžíce kokosového oleje
javorový sirup
Kakové boby umeleme a rozmixujeme s avokádem a kokosovým olejem. Osladíme javorovým sirupem dle chuti.
__________________________________________________________________________
Jablka s avokádem a banánem
6. prosince 2009
banány
avokádo
jablka
skořice
javorový sirup
Avokádo, banán a skořici umixujeme. Jablko a banán nakrájíme na kousky, zalijeme směsí a polijeme javorovým sirupem.
__________________________________________________________________________
Co ke snídani...
28.listopadu 2009
Dnes jsem zvolila šťávu z červených grepů a pomerančů. Pokud chceme pročišťující šťávu, pak můžeme zvolit jablka.
__________________________________________________________________________
TiRAWmisu
28.listopadu 2009
vlašské ořechy
neloupané mandle
lískové oříšky
datle
banány
Datle namočíme minimálně na 2 hodiny do vody, po změknutí je umixujeme. Všechny oříšky umeleme, smícháme s datlema, přidáme lžičku kokosového oleje a vytvoříme tužší těsto. Těsto dáme na talíř a dáme a na půl hodiny ztuhnout do ledničky.
Banány nakrájíme podélně na plátky a naskládáme je na oříškovou placku. Zalijeme čokoládovým krémem.
Čokoládový krém:
6 lžic raw kakaa
3 lžíce agave sirupu
lžice kokosového oleje
Kakaové boby umeleme a se sirupem a kokosovým olejem umixujeme na hladký čokokrém. Na krém navršíme kešutvaroh.
Kešutvaroh
šálek ořechů kešu
3 lžíce agave sirupu
vanilkový lusk
mletý kokosový ořech
Kešu ořechy namočíme přes noc do vody. Umixujeme je s vodou, přidáme nastrouhaný kokos z kokosového ořechu, agávovový sirup a vanilku. Vznilklý krém necháme zhuhnout v ledničce.
Můžeme pokapat čokoládou: raw kakao, vlažná voda. Kakové boby umeleme a vzniklé kakaové máslo smícháme s trochou vlažné vody.
__________________________________________________________________________
Banány s mákem
26.listopadu 2009
2 banány
2 lžíce máku
Banány nakrájíme na kolečka, mák umeleme a banány posypeme. Když banány nastrouháme na nudličky, vypadá to jako nudle s mákem - aj to tak chutná :-)...
__________________________________________________________________________
Borůvková
23.listopadu 2009
borůvky
avokádo
banán
ananas
Borůvky, avokado a banán umixujeme s trochou vody. Ananas nakrájíme na kousky, zalijeme směsí a necháme se unášet do vyšších sfér :-)....
__________________________________________________________________________
Snídaně
19.listopadu 2009
fíky
avokado
raw kakao
Fíky namočíme do vody na cca 2 hodiny. Dáme do mixeru, přidáme oloupané avokádo. Raw kakao umeleme a přidáme ke směsi. Promícháme, dáme na talíř a jíme s nakrájenými jablky.
__________________________________________________________________________
Čokodortíky
15. listopadu 2009
korpus:
rozinky
raw kakao
kokos
sezamové semínko
Rozinky namočíme na cca hodinu a umixujeme. Umeleme sezam, raw kakao a kokos. Smícháme v těsto, které plníme do báboviček. Dáme zatuhnout do ledničky. Pak bábovičky vyklopíme a plníme nádivkou.
nádivka:
mleté vlašské ořechy
avokádo
neloupané mandle
med
kokosové mléko čerstvé
karob
Dáme do mixéru a umixujeme vláčnou hladkou nádivku. Plníme košíčky, polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme vlašským ořechem nebo máčenou mandlí. Dáme opět zatuhnout do ledničky. Můžeme také vytvořit dort.
poleva:
karob
voda
__________________________________________________________________________
Jablečný závin
zlatý len
rozinky
nahrubo strouhaná jablka
skořice
vlašské ořechy
Len pomeleme buď v kamenném mlýnku a nebo elektrickém kávomlýnku. Rozinky namočíme na půl hodiny do vody a potom umixujeme. Smícháme s umletým lnem a vypracujeme rukama vláčné těsto (je-li husté, přidáme vodu). Na folii vyválíme placku.
Poklademe strouhanými jablky, posypeme skořicí a nadrobno nasekanými ořechy. Pomocí folie placku zavineme a dáme do chladna. Můžeme takto udělat závin s jakoukoliv "nádivkou".
Také můžeme vyvořit košíčky a naplnit nádivkou: avokádo, strouhaný kokos, agávový sirup.
__________________________________________________________________________
Banány se směsí semínek a ořechů
semínka: slunečnice, len, sezam, Ostropestřec mariánský
neloupané mandle
lískové ořechy
fíky
banány
Semínka, mandle a ořechy umeleme. Fíky na hodinu namočíme, dáme do mixeru, přilijeme trochu vody a umixujeme. Přidáme namletá semínka. Banány nakrájíme na plátky a namažeme pomazánkou. Nebo přidáme do směsi více vody a banány touto směsí zalijeme.
__________________________________________________________________________
Vynikající snídaně
avokádo
2 lžíce borůvek (ne zavařené)
lžíce medu
lžička skořice
jablko
hruška
Avokádo oloupeme, dáme do mixeru, přidáme borůvky, skořici, 100 ml vody a umixujeme.
Jabko a hrušku nakrájíme na drobnější kousky, dáme do misky a přelijeme zálivkou.
__________________________________________________________________________
Karobová pomazánka – sladká
čtvrt litru rozinek
5 dkg neloupaných mandlí
5 dkg lískových oříšků
5 dkg vlašských ořechů
2 lžíce karobu (ve zdravé výživě)
mletá skořice
2 lžíce máku
Rozinky namočíme na hodinu do vody. Pak dáme do mixeru a i s vodou mixujeme. Postupně přidáme oříšky, skořici a karob.
Mák umeleme zvlášť a přidáme jej k míchané hmotě.
Mažeme na banán, jablko, meruňky, nebo jiné ovoce.
__________________________________________________________________________
Čokoláda
Kakaové nepražené boby umeleme na tříštivém mlýnku, vznikne kakaová hmota.
Rozinky namočíme asi na hodinu do vody, umixujeme, přidáme karob, můžeme i ořechy.
Smícháme s kakaovou hmotou.
Natíráme na banány.
__________________________________________________________________________
Ovocné pyré
avokádo
banán
mango
lžička karobu
2 lžíce vody
2 fíky (mohou být sušené)
vše umixujeme a posypeme lehce namletým kořením: skořice, hřebíček, badyán