Kombinování potravin při tvorbě receptů
Za těch několik let, kdy jsem začala jíst živou stravu a do dnes tak jím, jsem prošla několika obdobími.
První období
bylo o velké jednoduchosti. Díky tehdejšímu "nevědění" jsem vlastně hned v počátku jedla dobře. Ovoce tak jej nabízela
příroda ve své jednoduchosti a přitom bohatosti v barvách, vůních a tvarech. A zrovna tak to bylo se zeleninou.
Jedla jsem ji bez nějakých velkých úprav.
Druhé období
bylo návratem k vařeným jídlům. Tedy v jejich napodobování v živé stravě. Bylo to období psychické a emocionální závislosti na vařeném jídle.
Babiččnin štrůdl, nudle s mákem, koprová omáčka, ovocné knedlíky, dorty a koláče. Když se podíváte na výčet jídel, vidíte, že vlastně hovořím jen
o sladkých jídlech.
A že to není cesta k dobrému zdraví, jsem poznala velmi rychle. Nebylo mi dobře a měla jsem různé zažívací potíže.
Zákonitě jsem musela něco změnit. Naštěstí toto období trvalo velmi krátce.
Třetí období
bylo návratem k jednoduchosti. V mé stravě začala převažovat zelenina, zeleninové šťávy a ořechy a semínka jako monostrava.
Tedy jedla jsem je bez velkých kombinací a úprav.
Čtvrté období prožívám v současnosti (cca rok). Dopoledne jím ovoce - teď v zimě jablko nebo avokádo. Ale jenom jedno z toho.
Nekombinuji je společně. Buď si dám dopoledne jedno-dvě jablka, nebo jedno avokádo. Odpoledne si nakrájím dva, tři druhy zeleniny.
Jím ji jen tak, bez koření, bez dipů. A pokud mám potřebu, dám si několik ořechů - lískových nebo vlašských. Někdy usuším
jablkové nebo zeleninové placky. V mém jídelníčku převažují byliny - tedy v době jejich vegetace.
A možná právě proto, že jím tak velmi jednoduše, vnímám více, ža spousta lidí dnes směřuje k živé stravě, což je úžasné a skvělé.
Ale spousta lidí stále setrvává u neskutečně složitých a těžkých kombinací a jí převážně sladká jídla.
Směřují tak v mysli ke zdraví, ale v praxi jsou tato jídla nestravitelná a pro tělo zatěžující zrovna tak, jako jídla vařená.
Mým cílem je inspirace k zamyšlení se nad tímto tématem, tak jako jsem byla vedena k tomuto zamyšleni i já:-).
V prvních chvílích může člověk pociťovat změnu energie a radost, možná až euforii z velké změny. Později však právě
díky nevhodným kombinacím potravin a jídel mohou přicházet různé potíže s tímto spojené.
Začnou přicházet různé chutě, které vedou k dalším různým pokusům v kombinacích. Nakonec člověk jí a jí a kombinuje,
ale nemá pocit z uspokojení. Lidé se pak často vrací k veganské, ale vařené stravě - alespoň částečně.
Co jsou nejzákladnější nevhodné kombinace:
- čerstvé ovoce a sušené ovoce
- čerstvé ovoce a tuky (ořechy, semínka)
- sušené ovoce a tuky
- čerstvé ovoce a zelenina
- sušené ovoce a zelenina
Jsou pak další pro stravitelnost nevhodné kombinace, ale pro začátek stačí tyto základní.
U dováženého ovoce je problém nedozrálých cukrů, které se v našem těle nestráví, jak by měly a nejou tak přínosem ke zdraví.
A nezáleží na tom, jestli je bio, či nebio.
Jsou to mé osobní zkušenosti, které mě přivedly ke změně - tedy zpětně k jednoduchosti. K pokoře a respektování
znalostí, zkušeností a vědomostí jiných výživovývh směrů a filozofií. A díky tomu jsem poznala příznivé změny
na své cestě ke zdraví :-).
Vytisknout