Vlašský ořech

Větvička ze stromu ořešáku schovaná pod polštářem měla přivolat věštecké sny. Vlašské ořechy mají sladkou chuť, teplou povahu a působí na dráhy ledvin, plic a tlustého střeva. Vyživují ledviny, prohřívají oblast kolem pasu a kolenou...

Ořešák královský (Juglans regia),začíná plodit ve věku 8-10 let

a dožívá se až stovky let,ve výjimečných případech až 300 let. Dorůstá výšky asi 20 metrů. Plodem je nepravá peckovice s jádrem. Jádro, tzv. Vlašský ořech, je výtečná pochoutka s léčivými vlastnostmi. V evropské medicíně patří k drogám kromě jader rovněž list a oplodí. Listy se sbírají v červnu, slupky a nezralé plody v červenci a srpnu a zralé plody během září. Latinský botanický název ořešáku "Juglans" vznikl ve starém Římě podle boha Jupitera, jemuž byl tento strom zasvěcen: Jovis glans - Jupiterův žalud. Velmi kvalitní ořešákové dřevo se užívá zejména při výrobě nábytku. V minulosti se z něj získávalo hnědé barvivo. Ze zelených slupek se připravuje žluté barvivo.

Ořechy jako přírodní dezinfekce - vlašský ořech

Listy ořešáku mají antiseptické vlastnosti. Zkušení zahrádkáři je nepřidávají do kompostů, protože v něm znesnadňují roli mikroorganismů. Důležitá je protizánětlivá schopnost listů, které obsahují silice, třísloviny, flavonoidy, juglon (chemicky podobný vitamínu K), hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou. Nálev z listů dezinfikuje, používá se jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní, omývá se jím akné, záněty kůže a opruzeniny. Naše lidová medicína ho doporučuje k zastavení krvácení třeba při zánětech trávicího ústrojí se sklonem ke kapilárnímu krvácení. Ořešák se též přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou.

Vlašský ořech a propojenost s lidským mozkem

Z vlašských ořechů se lisuje vysoce kvalitní olej, který je zdrojem nenasytných mastných kyselin. Nachází se v nich železo, selen, zinek, vitamín E a skupina vitamínů řady B. Ořechy svým tvarem tak trochu připomínají malý mozek s levou a pravou hemisférou, vyšší velký mozek a nižší malý mozek. Dokonce brázdy a záhyby jsou na ořechu jako na mozkové kúře. Pomáhají rozvíjet více než 3 tucty neurotransmiterů pro fungování mozku. Mají rovněž protizánětlivé vlastnosti a podporují chuť k jídlu. Moderní výzkumy potvrdily, že příznivě působí na srdečně - cévní choroby, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu a působí proti ateroskleróze. Jako doplňková potravina se podávají pacientům s artritidou či zánětlivými vyrážkami.

Stačí sníst jen pět vlašských ořechů denně

Léčebný efekt vlašských ořechů se projeví při pravidelné a dlouhodobé konzumaci. Jako prevenci bychom si měli dopřát asi pět ořechů denně. Ořechy musíme skladovat na temném a suchém místě, protože olej v jádrech totiž snadno oxiduje. Žluklé ořechy pak mají hořkou pachuť a ztrácejí léčebné vlastnosti, dokonce mohou organismu uškodit. Vyloupaná jádra je nezbytné skladovat bez přístupu vzduchu nebo je naložit například do medu. Optimální je promíchat 1 kg jader s 1 kg medu a společně zahřívat, až se med rozpustí. Vlašské ořechy mají sladkou chuť, teplou povahu a působí na dráhy ledvin, plic a tlustého střeva. Vyživují ledviny, prohřívají oblast kolem pasu a kolenou. Dále zahřívají plíce, zlepšují astma, posilují střeva a podporují peristaltiku. Také ořechový olej bychom měli uchovávat v temnu, chladu, suchu a bez přístupu vzduchu. Ten zastudena lisovaný spotřebujeme co nejrychleji.

Kouzelný ořech - vlašské tajemství

Večer před Štědrým dnem si nachystáte k posteli vlašský ořech. Ráno, ihned po probuzení ho rozlousknete a nalačno sníte. Účinek je ohromující - celý rok vám dají pokoj blechy a štěnice! Ořešák pomáhá těm, kdo již znají svou pravou životní dráhu, ale stále se nemohou odhodlat učinit rozhodující krok. Slouží také kandidátům iniciace, kteří se nemohou rozhodnout, zda budou pokračovat v nastoupené cestě. Pomáhá spojit se se svým vnitřním já a s bohy. Vlašský ořech byl symbolem tvrdé povahy plné rozporů, nepřizpůsobivosti, autority a samotářství. Důležité místo měl v lidové magii. Ze skořápek ořechů se v našich zemích zhotovovaly lodičky, používané při vánočním věštění o Štědrém večeru. Ořechy samy byly považovány za kouzelné, proto na Štědrý večer házeli mlynáři do mlýnských náhonů hrst ořechů, aby bylo dost vody. Aby měla studánka sladkou vodu, házeli do ní lidé také hrst ořechů. Větvička ze stromu ořešáku schovaná pod polštářem měla přivolat věštecké sny.

© Yw – A.R.X. noetika

Vytisknout



















Návštěva:
©etikoterapie2009