Pomazánka
28. ledna 2010
Tuto pomazánku mi poslala moje kamarádka Eva:
uvařím kaši z pohanky lámanky a dám do toho co mi chutná, a tak mám na chleba nebo topinku vždycky něco dobrého. Někdy zpěním cibulku na trošce olivového oleje, podliju, přidám lámanku, rajče, papriku a podusím doměkka, rozmixuju tyčovým mixérem a pak přidám ještě to samé, ale v syrovém stavu, taky rajský protlak a koření, jaké mám ráda, třeba i rozemleté ořechy, semínka. Dělám to na pár dní dopředu, muž se na to těší, protože pokaždé to chutná jinak a může se večer nacpat :-). Celou pohanku dávám místo nudlí do zeleninové polévky.
__________________________________________________________________________
Zeleninové polévky
16. ledna 2010
V zimě je dobré uvařit si zeleninovou polévku. Do kastrulku dám buď Ghí nebo bylinkový olej, přidám celozrnnou žitnou mouku, zamíchám a zaleju studenou vodu. Přidám mořskou bylinkovou sůl, kurkumu, pískavici, kmín a mletý zázvor. Nechám chvilku provařit a pak přidám zeleninu, podle toho, jakou polévku vařím: porkovou, brokolicovou, květákovou, cibulovou atd. Zeleninu krájím na drobno a nechám jen přejít varem (max. 3minuty). Do hotové polévky přidám petržel, pažitku nebo česnek.
Místo jišky můžeme polévku zahustit jáhly, které propláchnu a v polévce povařím před přidáním zeleniny, nebo pohanku, kterou nechám nabobtnat ve vlažné vodě cca 2 hodiny a přidám do hotové polévky.
Když dělám čočkovou polévku, nezhušťuju ji jíškou, jinak postup vaření stejný. Čočku vařím max. 10 minut, aby nebyla rozvařená. Přidám kroupy, které namočím přes noc do vody a v čisté vodě vařím cca hodinu.
__________________________________________________________________________
Žitný chléb
16. ledna 2010
- celozrnná žitná mouka
- voda
- droždí
- mořská sůl, mletý kmín
- slunečnicové a dýňové semínko
Mouku dáme do mísy, utvoříme důlek, do kterého dáme droždí, zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout. Pak přidáme sůl, kmín, vodu dle potřeby a uhěteme vláčné, ale tužší těsto. Necháme kynout cca 2 hodiny. Z těsta vytvoříme bochánek, přidáme semínka a necháme na pomoučeném plechu ještě půl hodiny kynout. Potřeme vodou a pečeme při 190°C hodinu.
Můžeme také péct rohlíky z celozrnné pšeničné a žitné mouky v poměru 3 : 1.
__________________________________________________________________________
Pohankové karbanátky
- 1/4 l pohanky zalijeme horkou vodou a tuto vodu necháme pod pokličkou vsáknout
- přidáme: kmín, česnek (hodně), mořskou sůl
- koření dle vlastní fantazie (ne však kupované směsi), např. majoránku, bazalku, kurkumu atd.
- hodně zelené petrželky (čerstvé)
- přidáme trochu pohankové mouky (hrst)
- rukou uhněteme a utvoříme šišku (nebo dvě)
- dáme do pekáčku (já používám porcelánovou mísu se skleněným příklopem), podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme při 180°C cca 30 minut
- příloha: syrová zelenina
__________________________________________________________________________
Mrkvové "zákusky"
- nastrouháme na jemno cca 4 velké mrkve (neloupeme, jen omyjeme)
- cca 20 dkg pohankové mouky
- cca 20 dkg ječné mouky celozrnné
- nebo můžeme zůstat jen u pohankové mouky (je bez lepku)
- lžičku jedlé sody
- 5 dkg Ghí
- uhněteme těsto a vyválíme 2 placky (trochu se trhají, je to celozrnná mouka)
- jednu placku dáme na nevymaštěný plech, navrstvíme domácí povidla a zakryjeme druhou plackou
- pečeme při 180° cca 20 až 30 minut
můžeme upéct samotné placky, které po vychladnutí potřeme povidly a slepíme...
nebo můžeme nastrouhat mezi placky jablka...
nebo cokoliv dle fantazie...
pokud dáme syrové ovoce, je to samozřejmě pro naše zdraví příznivější varianta...
- nepoužívám při pečení žádný cukr
- mrkvové těsto je sladké mrkví a navíc zde osladí tuto dobrotu ještě povidla (samozřejmě bez cukru)
__________________________________________________________________________
Mrkvové placičky
- 300g nastrouhané mrkve
- 5 dkg Ghí
- různá seminka
- pohanková mouka
- sůl
- čerstvé zelené bylinky
- kurkuma
- hodně kmínu
- česnek
- lžičku jedlé sody
vyválíme placku cca 5mm vysokou, vykrajujeme placičky
pečeme v troubě cca 15 minut
dávám hodně bylinek a hodně česneku
__________________________________________________________________________
Vegetariánský boršč
- červená řepa (syrová neloupaná)
- celer
- mrkev
- petržel
- bramory
- zelí
- kapusta
- cibule
Vše nakrájíme na tenká kolečka, zelí a kapustu na nudličky. Do hrnce dáme vodu, přidáme kmín a když se voda vaří, přidáme zeleninu. Vaříme pouze 3 minuty.
Bylinky - petrželka, kopr, libeček, celerová nať - nakrájíme na drobno. Dáme na talíř a zalejeme polévkou.
Do tří minut varu působí zelenina v těle zásadotvorně. Nad 3 minuty překyseluje. Potom vaříme zeleninu přesně 12 minut, vývar slijeme (tuto zeleninu již nejíme) a necháme vychladnout na teplotu těla (37°C) a vypijeme. Tento nápoj je vysoce zásadotvorný a můžeme si jej uvařit 2x týdně (cca 250 ml).
__________________________________________________________________________
Brambory se zeleninou
- neloupané omyté brambory uvaříme v páře (nebo je na sucho upečeme v troubě)
- nakrájíme omytou neloupanou zeleninu
Neloupané brambory nakrájíme nakolečka a posypeme majoránkou. Přidáme syrovou zel
__________________________________________________________________________
Špaldový perník
- 500 g špaldové mouky
- jedlá soda
- 20 g perníkového koření - vlasnoručně namíchaného
- 200 ml vody
- 200 g nesířených rozinek
Dobře promícháme a upečeme. Krájíme na kostky, které můžeme pomazat švestkovými povidly nebo potřít polevou a posypat sekanými mandlemi nebo vlašskými ořechy. Lze polít javorovým sirupem.
Vytisknout