Divoké byliny: Česnek medvědí (Allium ursinum L.)
Rostlina charakteristicky voní i chutná po česneku a trošku štiplavě. Kvete v dubnu až červnu.
Je to první jarní zelenina, kdy potřebujeme po zimních hodech celé tělo pročistit.
Dělají to také medvědi a dovedou za medvědím česnekem putovat i 100 kilometrů (proto ten název rostliny).
Ve volné přírodě se vyskytuje na vlhčích, slabě kyselých půdách bohatých na humus.
Česnek medvědí najdeme ve vlhkých lesích, kde tvoří koberce. Je rozšířen od lužních
lesů až do horských smíšených lesů. Zajímavostí je, že se dnes vyskytuje v místech původního osídlení
Slovanů, čehož si všimli i archeologové. Je to proto, že již staří Slované znali léčivé účinky
česneku medvědího a proto jej pěstovali.
Hlavní obsahové látky tvoři sirné sloučeniny a kyselina L-askorbová (vitamín C).
V česneku najdeme silice, vitamíny, minerální látky. Známou složkou je sloučenina zvaná aliin,
kterého je dokonce více než v česneku setém a zanedbatelné nejsou ani látky snižující hladinu cukru v krvi.
Obsahuje značné množství jódu a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně
působících na organismus. Šťáva z listů se někdy používá jako hmyzí repelent. V minulosti se šťávy
z česneku využívalo při desinfikaci v domácnostech.
Použití a účinky má podobné jako má česnek kuchyňský Allium sativum L, ale oproti česneku kuchyňskému
je česnek medvědí jemnější a jeho léčivé účinky jsou výraznější. Jako léčivka se užívá jako přírodní
antibiotikum, močopudný prostředek, mírné projímadlo a nebo jako prostředek pro očištění a prokrvování.
Vlastnosti česneku jak setého, tak medvědího je jejich působení antibakteriální a protiplísňové.
Česnek ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje
práci srdečního svalu. Pomáhá při bolesti břicha, při nadýmání, pomáhá při plicních a průduškových zánětech.
Působí současně i žlučopudně, nezvyšuje riziko vzniku žlučníkových kamenů. Někomu však může naopak žlučník
podráždit! Droga výrazně snižuje krevní tlak. Lidově se dříve používala jako prostředek pro vyhánění hlístů.
Velmi často se dodnes užívá “k čištění krve” a lze říci, že skutečně úspěšně vylepšuje krevní obraz.
Jelikož výpary dráždí nosní sliznici, oči i sliznice zažívacího traktu, užívá se výhradně tinktura.
Rostlinné časti se používají čerstvé; sušením totiž česnek medvědí ztrácí účinnost.
Pozor na předávkování. Může totiž vyvolávat zvracení a průjmy a dokonce i záněty ledvin.
Mladé listy sbíráme v dubnu a květnu (cibulky až koncem léta a na podzim). Listy česneku medvědího sbíráme na jaře, umyjeme je a konzumujeme v syrovém stavu. Také ho můžeme připravit jako salát, či součást přílohy při zdobení jídel. A taky všude tam kde bychom jako koření použili česnek, cibulovou nať či pažitku. Chutné jsou i cibulky česneku. Drobně nakrájené je přidáváme na chléb s máslem, sýrem, slouží také jako koření do hotových polévek, omáček, na brambory a další jídla. Listy můžeme připravit i jako špenát(doporučuji smíchat s kopřivami) či salát.
Vytisknout