Z knihy:
Jak svět klame ženy (i muže)
Jarmila Průchová a kol.
NEJVĚTŠÍM HŘÍCHEM NAŠÍ DOBY je: nechtít vědět nic nebo vědět jen málo o energiích potravin a kvalitách energií vůbec. Ten hřích je samozřejmě hříchem, i když jde o energie hovězího skotu. V tom případě je to navíc ještě smutné, až tragické. Protože bez znalosti kvality těchto energií je nemožné přijít na skutečnou příčinu nemoci šílených krav a na důsledky, které tato nemoc lidstvu ještě přivodí. Není také možné rozluštit skutečnou příčinu řady chorob včetně některých typů rakoviny. Ani skutečnou příčinu některých forem násilí a šikany. Ani skutečnou příčinu řady dalších rysů osobnosti a stavů psychiky, ústících až do tragédií.
Ta situace je zvláštní a mimořádná proto, že konzumenti hovězího masa získávají působením jeho energií jistou formu mentality, která kromě jiného plodí třeba i býčí agresivitu nebo určitou formu násilí, páchaného na sobě samém. Ve smyslu: nutit se do něčeho, k čemu nemám dostatek sil. Nebo co neumím.
U lidí, kteří kromě hovězího masa (anglické bifteky a rostbeefy) konzumují i jiné druhy masa a navíc třeba i vejce (anglické ham and eggs - vejce se šunkou), se objevuje také netvůrčí myšlení a nepružnost. Velmi často je snížena schopnost komunikace. (Lidově řečeno, je s nimi těžká řeč.) Vinou stahující energie z citovaných jídel mají jejich konzumenti zafixováno a vědí "to své". Někdy jsou dokonce schopni to donekonečna opakovat. Mají tendenci se tvrdošíjně prosazovat zcela po svém. Někdy až nepřijatelně. Často nejsou schopni přijmout jakoukoliv změnu. Natož jiný názor než mají sami. Zvlášť když maso a vejce jsou neúměrně solené nebo (a) pečené.
Jsou-li takoví lidé činní kolem potravin a výživy, nikdy nepřipustí stravu bez hovězího masa. (A bez masa vůbec.) Do nejdelší smrti jsou schopni hledat a nalézat důkazy, proč chránit guláše.
Hovězímu masu holdující náš lid obecný je většinou v situaci, že ke gulášům a po gulášových polévkách v restauracích a zaměstnaneckých jídelnách intuitivně konzumuje pivo. Někdy hodně piva. Hovězí maso, jak víme, extrémně stahuje. Pivo zas extrémně (a pro leckoho příjemně) uvolňuje. Dvě takto protichůdné energie ovšem vždy zacloumají každým organismem. Takto cloumaná mysl (jedna facka zleva, druhá zprava) bohužel však vydá jen na - obrazně řečeno - "hospodské" řeči. A ty ještě nikdy nepomohly vyřešit zásadní problémy lidstva.
Je nemoc šílených krav zásadním problémem? Je. Protože zdaleka nejde jen o infekční priony a o napadené kravské mozky a vnitřnosti. To je zas jen dílčí, analytický pohled. Komplexní energetický pohled říká, že vážně nemocný nemůže být nikdy jen jediný orgán. Protože všechno souvisí se vším. A všechny části živých organismů jsou energeticky vzájemně spojeny. Šílené krávy mají tedy nejen nemocné mozky, ale svým způsobem i každou buňku. Jenže na existenci a důsledky tohoto stavu se přijde zase až ve chvíli, kdy to bude tragické. Stejně jako se na hlavní příčinu rakoviny tlustého střeva a rekta (hovězí maso) přišlo až ve chvíli, kdy si desetitisíce jednotlivců a rodin protrpěly své.
Prvé vědecké studie dokazovaly souvislost hovězího a rakoviny už v roce 1975. O této souvislosti se už dnes dost mluví. Ještě dnes však masové sdělovací prostředky dávají příležitost zástupcům zpracovatelů hovězího, aby své produkty prohlašovaly za neškodné. Nebo dokonce za zdravé.
Přeháníme tedy, když mluvíme o neznalosti energií potravin jako o největším hříchu naší doby? Myslíte-li si, že ano, nechte věci plavat. Když se vám však naopak zdá, že se snažíme odkrývat pravdy života a Přírody, pokuste se na základě toho, co už víte, přijít sami na problém šikany. Říká se, že příčiny je těžké najít a definovat. Není. Naopak. Je to rovnice, kterou může pochopit takřka každý. Důležité ovšem je, aby ji pochopili ti, kdo předepisují závaznou povinnost připravovat pro školáky a pro vojáky hovězí. A maso vůbec.
Proso
V mnoha knížkách, časopisech a receptech vřele doporučované. Ve skutečnosti velmi tvrdá slupka prosných zrn je učiní naprosto nestravitelnými a navíc může tak poškodit sliznice zažívacího traktu, že je regenerace a náprava s největší pravděpodobností nemožná. Hodnot těchto obilných zrn se však nemusíte vzdát, když je budete konzumovat obroušená, bez vrchní slupky. Pak to jsou jáhly. Jedna z největších léčivek pro slinivku, slezinu a žaludek. A zároveň nezbytná potravina pro zvýšení imunity,
Maso savců
Je toxické (jedovaté), protože v procesu trávení produkuje jedovaté - toxické - látky. Tím se přetěžují (a oslabují) orgány, které tělo očišťují = detoxikují. Hlavně játra a ledviny. Maso zároveň překyseluje. Vysvětlovat ten stav odborně nemá smysl. Nudili byste se. Lidové podání: při překyselení je vám "blbě" a nevíte proč. A přitom vás také asi pálí žáha. Lidový popis dalších nepříjemných reakcí organismu na maso se vymyká ze slovníku příjemného (slušného) autora. A tak alespoň jeden nebezpečný stav, který je možné popsat přijatelně a přitom mezinárodně srozumitelně: maso savců probouzí a podněcuje agresi. Protože - zvlášť když je solené nebo pečené nebo uzené (nebo všechno dohromady) - extrémně stáhne některé orgány. Tím způsobí energetický přetlak, který chce za každou cenu z těla ven. Třeba i za pomoci násilí. Politici začnou v takové situaci mluvit hlasitě nebo hrubě nebo útočně nebo dokonce sprostě. Eventuálně se poperou nebo se v extrému pozabíjejí.
Který druh masa je v tomto smyslu "nejsilnější"? Skopové, prosím. Kde se jí převážně skopové? Prosím v Kosovu, v Albánii, v Srbsku a v Afgánistánu. Cit a soucit jsou v těchto zemích pro silné pohlaví neznámým hnutím duše. Takže se ho nikdy nedočkají ani zvířata. Natož ženy.
Červená masa a rakovina
Už v roce 1997 doporučila britská vláda, aby lidé, kteří konzumují častěji červená masa, snížili jejich podíl ve stravě. Protože se tím sníží i riziko rakoviny. Zpráva se odvolává na výsledky Komise pro medicínská hlediska v oblasti potravin a výživy. Což je vlivný poradní sbor. Do souvislosti s červenými masy dává především rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Rakovinné nádory mozku
Zhoubné nádory mozku jsou hlavní příčinou smrti dětí, kterých se dotkla nějaká forma rakoviny. Tyto zhoubné nádory u dětí mají souvislost s konzumací masa, které je ošetřeno dusičnanem sodným. Poukazují na to vědci z Univerzity Jižní Karolina, z Centra pro zevrubné bádání o rakovině. Uvádějí, že sledovali 1300 žen během těhotenství a jejich děti. Potvrdilo se jim, že chemicky ošetřované maso zvyšuje riziko zhoubných nádorů mozku.
Výrobky z masa
Jsou toxické v tomtéž smyslu jako maso samo. Je v nich většinou také řada chemických přísad. Před lety jsme říkali: "Máme smůlu. Atomová energie nás zabije." Teď jsme moudřejší a víme, že nás doopravdy zabije chemie. Protože nás zabíjí průběžně, pomalu a po troškách každý den. Závěr: pomalá smrt je podle těch pomalu umírajících ještě horší než (jak skutečně říkají) "zdechnout naráz".
Vajíčka Šišato-kulatý nesmysl
Kontrahují (stahují) celý energetický systém, hlavně jaterní buňky. Když to dobře dopadne, tak tři vejce do skla či na talíři končí jen netrpělivostí nebo podrážděností, záchvatem vzteku či zloby. Při častěji opakované konzumaci to může končit návalem nenávisti až zuřivosti. Skoro stejně zlá je ovšem vaječná urážlivost, vztahovačnost, chamtivost, lakota a dokonce kleptomanie. (V obchodních domech pak kradou třeba i poslanci.) O něco horší než všechny předešlé problémy je žloutenka. (Vegetariánům, kteří nekonzumují maso a ani vejce, tento problém nehrozí.) Po žloutence přijde většinou ve výčtu možných problémů na řadu zpomalený či zastavený růst u dětí a mládeže. U dospělých konzumentů vajec a masa se časem objeví nezvládnutelná přitažlivost k alkoholu a následná cirhóza jater. Nebo (život je přepestrý) úspěšná kariéra generála napoleonského typu. Kolik že tenkrát v Evropě při tom velkém napoleonském tažení zahynulo lidí, zcela nevinných a nesouhlasících s válkou? To už nikdy nikdo přesně nespočítá. Prostě: víc než mnoho. V záloze je však přinejmenším i jedna pozitivní "vaječná" varianta: A1 Capone. Je-li kriminálník tohoto typu v běžném výčtu uvězněných zloduchů ještě dnes na prvním místě, je to vůči němu lehce nespravedlivé. Neboť on v té přísně střežené věznici ukradl a pro sebe využil jednu zajímavou knížku. Byla o makrobiotice. A1 Capone vzal tu knížku i její obsah úplně vážně. Přestal jíst vejce a maso (mrtvoly) začal poctivě žvýkat rýži Natural a vše co k ní patří a byl za čas pro pozitivní změnu charakteru a pro slušné a mírumilovné chování nakonec propuštěn. Inu, byl to kriminálník. A ne politik. Takže byl i motivován. Chtěl svou židli opustit. Hledáte také antivaječnou motivaci? Zde je: představte si, že se vaše dušička a váš mozeček krčí ve vaší tělesné schránce, stejně jako zárodek kuřete v neproklubaném vajíčku. Tím je dáno, že nevidíte dost daleko - nemáte rozhled. Nemyslíte dost doširoka - nemáte přehled. Nejste dost nad věcí - nemáte nadhled. Necítíte, co je mimo skořápku - nemáte čich pro souvislosti. Neslyšíte jemná varování - nemáte jistotu. Nebo jste hluší jako dva miliony vejcemilovných Britů. Je možné vyjmenovávat ještě lecjaké NE. (Nejste schopni to či ono, nejste ochotni toto či tamto, nejste pružní, nejste tvůrčí, nejste..., nejste...) Podtrženo a sečteno: nerozhodujete (se) správně. Takže je dobře, že máme demokracii, lidovládu, že v referendech rozhodujeme my a že za nás nerozhodují od života odtržení politikové.
Závěr: cítíte, v čem je ten vůbec největší malér? Nu samozřejmě: dát do jednoho jídla vejce a navíc ještě maso a navíc to pěkně posolit.
Jak vidno, lepší než vejce je ten podobně šišato-kulatý nesmysl, s jakým se hraje ragby. Tam je riziko pouze co do faulů fyzických. Fauly vaječné jsou daleko všestrannější. Bohužel málokdy trestané.
Maso vší drůbeže
Jeho rádoby obecně platné doporučování je vtipný omyl oficiálních výživářů. Z hlediska kvality (struktury) svalových vláken je totiž drůbež ještě méně vhodná než zatracované prorostlé vepřové. Dáme-li zapravdu tisícileté moudrosti, že jsme to, co jíme, pak je sice o něco lákavější vyhlídka na možnost vyhrabovat si zkřivenými prsty broučky z trávy než představa pohodlí u koryta se šlichtou. Na druhé straně ovšem: rakovina z vepřového je o něco snadněji léčitelná než zhoubný melanom, vykvetlý po grilovaných kuřatech. Podívejte se do amerických statistik. Pochopíte - a nebude vám z toho hej. Zvlášť jestli častěji obědváte u KFC. (Kentucky Fried Chicken.)
Protože opravdu všechno souvisí se vším, tak mají pravdu všichni, kdo se starostlivým výrazem říkají a píší, že maso-cukrová strava je pohromou dnešního lidstva. Maso totiž takřka každého přitahuje k velmi nebezpečné pochoutce. A tou je právě Cukr. Cukr (řepný a třtinový) a potraviny a nápoje s těmito druhy cukrů totiž kromě jiných zločinů výrazně demineralizují. Lidsky řečeno: kradou z těla minerály. Tím se podílejí na vzniku všech chorob. Kromě jiného také všechny choroby zhoršují. Samozřejmě také zpomalují hojení zlomenin. A z řady chorob činí stavy neléčitelné. Stánky s bonboniérami, dorty a dalšími sladkostmi před vchody do nemocnic jsou dobře prosperujícími podniky. Moc rádi bychom jednou zosnovali statistiku, zda ty hřebíky do rakve kupují lidé pro své milé nemocné záměrně nebo jsou prostě jen naivní. Pardon: nepoučení.
Víme toho o cukru ještě mnoho. Ale to vám prozradíme, teprve až se rozhodnete opustit židli odsouzenců stejně jako Al Capone.
Živočišné tuky
Vynecháme. O tom už určitě víte dost. Neboť prý už podle statistik je v každé rodině někdo, kdo je ohrožen vysokým cholesterolem nebo si prodělal mrtvičku (eventuálně mrtvici) nebo má srdíčko místo na svém místě tak říkajíc "v háji". Jen pod tlakem vyžadovaného a tudíž nutného pozitivního přístupu k věci stručně oznámíme, že rostlinné oleje zatím nezabíjejí a ty, které jsou lisované za studena, pomáhají při umírněném používání léčit.
Mléko a mléčné výrobky
Po věcném konstatování, že alergizují (podporují vznik alergií), je odbudeme zkrátka.
l. Titulem knížky amerického lékaře Franka A. Oski: Nepijte mléko. (Don't Drink your Milk.) První vydání je z roku 1977, další čtyři pak vyšla rychle za sebou.
2. Dále odbudeme mléko a mléčné výrobky sdělením, že v roce 2001 se po USA začaly objevovat po krajích dálnic obrovské bilbordy s nápisem: Nepijte mléko. Pijte pivo. Je zdravější.
3. Ještě další stručné konstatování: citace sloganu, který je už několik let znám mezi zasvěcenými a opakován jako zaklínadlo na všech sešlostech, kde jsou lidé, usilující o zdraví. Ten slogan má pravdu a zní: Sejry jsou horší než maso.
4. Do čtvrtice je vhodné uvést nejnovější výzkumy na téma: epidemické šíření dětského diabetu. (Jako příčinu uvádějí vědci konzumaci mléka.)
Nakonec, za páté, se hodí navrhnout, abyste si všímali mentálně postižených a velice ohleduplně a nenápadně se zajímali o to, co konzumovaly jejich matky během těhotenství, během kojení, co dávaly svým mentálně postiženým nešťastníkům v době ranného dětství a co v dospívání. Vyjde vám zcela jistě, že to bylo mléko, většinou v úpravě s některou formou cukru - třeba i ovocného. Jako například v jogurtu.
Neprospěšnost, až škodlivost mléka a mléčných výrobků je už prokázána ve stovkách vědeckých prací. Už jsme se o ní také zmínili. Negativní postoj k nim zaujal i dosud historicky nejrozsáhlejší a nejdéle prováděný vědecký výzkum, realizovaný v oblasti výživy. Začal roku 1984 a probíhá prakticky dodnes. Zcela jistě nebyl, není a nebude ovlivněn producenty a zpracovateli mléka, kteří všude z ekonomických důvodů tak či onak brzdí popularizaci prací, dokazujících, že mléko a mléčné výrobky se podílejí na všech chorobách.
Proč se zatím neodvažují vystoupit proti výše uvedenému výzkumnému projektu? Jak jsme již před časem publikovali jde o celosvětovou kolektivní práci renomovaných vědeckých center. Koordinátor: Cornellova univerzita (USA). Vedoucí projektu: americký vědec T. Colin Campbell. Spolupráce: britská univerzita z Oxfordu, čínská Akademie věd a čínská Akademie pro preventivní medicínu. Štáb: několik stovek badatelů z různých profesí. Dokonale vyzbrojený na zpracovávání velkého množství údajů.
Z dosud vyhodnocených charakteristik již vyplynulo 140 000 vztahů a souvislostí mezi výživou a chorobami. Jsme si jisti, že neškodí znova zopakovat ty nejdůležitější.
- Strava složená převážně z rostlinných zdrojů je nejen bezpečná, ale je všestranně a celkově mnohem zdravější, než strava, která se opírá o živočišné produkty.
- Dětská strava s vysokým podílem tuků, bílkovin, kalorií a vápníku sice podporuje, z hlediska západního světa, velice ceněný rychlý růst, ale za cenu většího počtu případů rakoviny prsu u dospělých žen.
- Mléko a mléčné výrobky nechrání před osteoporózou. Tělo může získávat dostatek vápníku z rostlinných zdrojů.
- Ideální typ potravy by měl obsahovat 80 až 90 % rostlinných potravin s co největší pestrostí.
- Zkoumané osoby nekonzumují žádné mléko ani mléčné výrobky, a přesto mají nejnižší procento osteoporózy na světě.
- I odtučněné mléko, většinou lidí ceněné pro vysoký obsah vápníku, může poškodit pevnost kostí.
- Jakmile se v některé oblasti Číny začnou do stravy zařazovat živočišné produkty, začne se objevovat celý nešťastný řetěz chorob a problémů.
- Snahy čínské vlády o zvýšení konzumace mléka a mléčných výrobků a snahy podpořit v zemi rozvoj mléčného průmyslu považuje výzkumný tým za velmi smutné. Jsou nešťastným krokem, který povede ke zhoršení zdravotního stavu obyvatelstva.
- Strava bohatá na živočišné bílkoviny snižuje imunitní reakce organismu na nitrobuněčné úrovni a má podíl na vyšší náchylnosti k rakovině.
- Zemědělství založené na živočišné výrobě není ani cestou ani řešením.
Tolik citace z první části závěrečné vědecké zprávy.
K tomu přidáváme ještě Campbellova slova otištěná v holandském týdeníku Dutch Weekly 5. června 1998. Text jsme mírně zkrátili. A přidáváme informaci, že v roce 2000 a 2002 byl Colin Campbell opět v Holandsku, aby svou autoritou a svými přednáškami podpořil program na celosvětovém letním táboře instruktorů energetické medicíny a makrobiotiky.
Titulek Biochemik Colin Dampbell zasvětil takřka celou svou vědeckou kariéru studiu vztahů mezi stravou a rakovinou. Jeho závěr: ZASTAVTE KONZUMACI ŽIVOČIŠNÝCH POTRAVIN.
Středomořská výživová pyramida
Už je několikátá. Ty předchozí měly trvanlivost vždy zhruba 2-3 roky. Pak zas bylo všechno jinak. Středomořská je údajně optimální i pro nás. Uvěřte tomu, dejte se na ni, dostanete se do začarovaného kruhu. Nejsme středomořané. Zhruba třetina potravin jejich pyramidy je pro naše klimatické pásmo nevhodná. Způsobí vám problémy a nepomohou vám ani výživáři ani dietologové. Protože nevědí, na který orgán - a jak která potravina působí.
Špatná kvalita potravin
Údajně neobsahují dostatečné množství tzv. ochranných látek. Ty se (také údajně) musejí tělu různě dodávat. Uvěřte tomu, zkuste postupně všechny, které jsou nabízeny - a máte pokoj od výživového chaosu. Umřete na chaos způsobený v pilulkách dodávanými ochrannými látkami. A to dříve než je vyzkoušíte všechny. Bude to předčasně uzavřený začarovaný kruh. Škoda.
V této věci jste klamáni faktem, že dnes nikdo z těch prominentních nebere v úvahu to nejdůležitější. Klást si otázku: Za jakých okolností? My si ji klademe neustále. A tak víme, že jsou DVOJÍ OKOLNOSTI.
Bud člověk žije a stravuje se nepřirozeně, a pak jeho potřeby opravdu nejsou současné potraviny schopny uspokojit. Řešení je nám nabízeno v prvním odstavci.
Nebo člověk žije a stravuje se přirozeně, pak nemá zvýšené nároky na vyšší množství ochranných látek a to, co dodá v mírném nedostatku, si tělo přirozeně opatří. Tělo totiž umí víc, než si kdo dnes oficiálně myslí. Ale nesmí být ničeno maso-cukrovou stravou, zabalenou do roušky: "Od všeho něco." Pak ani jedno tělo neumí skoro nic.
Minerálománie
Energetickou charakteristiku některých minerálů přinášíme ve velmi stručném přehledu. A opět prosíme: nedělejte si v organismu zbytečný energetický chaos. Příroda vše zařídila tak, že v tom, co nám poskytuje k jídlu a pití, je vzhledem k nám uměřená, harmonická, bezriziková, štědrá, vděčná za to, když ji neničíme. Ve všech mytologiích je znázorňovaná jako naše Matka. Když jí alespoň trochu nasloucháme a JI - nikoliv byznysmany a politické ctižádostivce - posloucháme, tak pracuje s naším tělem ideálně. Umožní našemu organismu, aby si to, co nám eventuálně schází ve stravě, ke svému prospěchu vyrobil a pak situaci po svém vyřešil sám.
Z hlediska kvalit energií je vyvážené tělo moudřejší než otitulovaná a bohatě odměňovaná, cenami zahrnovaná, mladá a nezkušená moderní věda.
Dovolte tedy základní informace ze studnice vědy, která přežila tisíciletí.
Některé prvky stahující: sodík, hořčík, měď, nikl, brom, uhlík.
Některé prvky uvolňující: vápník, fosfor, draslík, železo, chlor, zinek, křemík, mangan, síra.
Znepokojuje vás možná vápník, protože je stále středem mimořádného zájmu. Takřka nikdo vám bohužel přitom neříká, že dostatek vápníku mají zelené zeleniny, tuhé bílé zeleniny a hlavně mořské řasy. Obsah vápníku i dalších nezbytných minerálů v nich několikanásobně přesahuje množství obsažené v mléce a mléčných výrobcích. K přirozené stravě patří také mořská sůl. I ta je dobrým zásobitelem minerálů a stopových prvků. Ale hlavně: minerály a stopové prvky by neměl organismus dostávat odděleně od ostatních složek, které jsou ve svém komplexu obsaženy v potravinách.
Ještě na závěr: o multiminerálových produktech platí z hlediska energií totéž, co o multivitaminech. Minerály v pilulkách mají tendenci organismus mást. To jste si možná již ověřili. A užívání minerálů v pilulkách se již v některých případech jeví nikoliv jako pomoc při řešení potíží, ale naopak jako příčina jejich zhoršování. O železe je to již obecně známo.
Musíme nebo nemusíme
Odpověď: nemusíme. Jen můžeme.
Ve výživě nám nemá nikdo co nařizovat. Nedělá to ani naše všemocná matička Příroda. Jen nám nabízí vše, co potřebujeme. A nechává nám možnost volby, zda jí a jejím zákonům budeme důvěřovat, nebo ne. Ať zvolíme to či ono - obojí je jí lhostejné. A tím je řečeno, že za svůj blahý či neblahý osud si můžeme sami.
Chcete-li od nás radu, máte ji: přírodním zákonům (na rozdíl od jiných) můžete důvěřovat. Ono totiž podle nich opravdu všechno, co má začátek, má i konec. A každý líc má svůj rub. A protože nám jde v tuto chvíli o normy toho či onoho, co podle různých doporučení a nařízení údajně potřebujeme a měli bychom konzumovat, pak tedy: kdo zná váš denní režim, váš žaludek, vaše ledviny, vaše játra, vaši slezinu, vaši slinivku, vaše plíce, vaše střeva (atd.) lépe než vy? A kdo za vás tedy může o vašich potřebách rozhodovat? Ministryně zdravotnictví?
My dospělí můžeme normy velkoryse přehlédnout. Ale co děti, kterým lidé "shora" vytvářejí povinné, pro školní kuchyně závazné jídelníčky? Zastaralé tak nejméně o dvacet let? Nerozvíjejme to příliš. Stručně: nějakým pro jedince cizím rozumem mohou být pro orgány toho jedince stanoveny jen jemu cizí a nedokonale odpovídající normy.
Pikantnost:
Na podzim roku 2001 uveřejnil jeden náš deník v delším článku odkaz na nedávné americké výzkumy, které objektivně potvrzují škodlivost vyšetření mammografem. Na jaře roku 2002 zas jiný náš deník našim ženám toto vyšetření doporučil. A jako tečka: od července roku 2002 mají naše ženy, které překročily 45 let, mammografické vyšetření zdarma. Protože ho začaly hradit pojišťovny. Fronty před těmito ordinacemi tedy budou ještě delší.
Budou? Nebo se naše ženy raději dají na zdravější stravu a způsob života?
RAKOVINA PRSU
Podle výzkumů amerických vědců z bostonského Medical Centre jsou ženy živící se makrobioticky a vegetariánsky méně ohroženy rakovinou prsu. Zpracovávají totiž hormon estrogen zcela jiným způsobem než ženy s běžnou stravou. Mnohem více ho vylučují.
AUTISMUS
Je to velmi závažná porucha. Týká se už malých dětí. Dítě se nedostatečně vyvine z hlediska mezilidských vztahů. Žije ve svém vlastním světě, samo v sobě. Porucha se objevuje ve věku od jednoho do tří let a příznaky přetrvávají po celý život. Z hlediska moderní školní medicíny je autismus neléčitelný.
Jiného názoru je ovšem francouzský expert lékař Alfred Tomasis který již mnoha autistickým dětem pomohl. Nahrává hlas matky, který se nedostal k dítěti v embryonálním stadiu v matčině těle, a v příslušné kvalitě ho nechává poslouchat nemocné dítě. Tento kontakt, který v těhotenství chyběl, pomáhá zlepšovat stav dítěte i ve vztahu k ostatním lidem našeho světa. Z hlediska energetické medicíny a podle našich zkušeností je ztráta kontaktu matčina hlasu se zárodkem dítěte způsobena příliš stahující stravou matky v těhotenství. Nervový systém dítěte se v tom případě vyvíjí za stavu nadměrné celkové kontrakce a rezonance matčina hlasu se k němu nedostanou. Vinou je patrně nadměrná konzumace soli a živočišných výrobků.
Je zajímavé, že doktor Tomasis po letech své praxe doporučuje těhotným ženám stravu velmi podobnou makrobiotice: celá obilná zrna, čerstvou zeleninu, co nejméně mléčných výrobků. To považuje za důležité proto, aby se dítě dobře vyvíjelo jak celkově, tak v oblasti sluchového ústrojí.
Doktor Tomasis zvláště varuje před sladkým jogurtem. K tomu na vysvětlenou: všechny mléčné výrobky vytvářejí v procesu metabolismu hlen, který kromě jiného poškozuje kvalitu krve. Takto znehodnocenou krví je pak živeno během těhotenství i budoucí dítě. Jeho organismus se také zahleňuje. Bohužel už před příchodem na svět. Specifická role jogurtu je přitom jasná: patří mezi mléčné výrobky, které se vyznačují extrémně expanzivní energií. Tato energie ohrožuje schopnost nervových buněk přenášet zvukové vlny.
My jsme si při naší práci tento fakt několikrát ověřili v praxi. Navíc jsme u hluchoněmých pravidelně zjišťovali stravu s oběma extrémy. Strava extrémně stahující (příliš slaná potrava, maso, sýry, slané mléčné výrobky) byla zjevnou příčinou neschopnosti mluvit. Naopak cukr, ovocné šťávy, jogurty, sladké mléčně výrobky a alkohol (včetně piva)jsou zjevnou příčinou těžkého postižení sluchu.
RIZIKO TAMOXIFENU
Tamoxifen je syntetický hormon, který blokuje činnost estrogenu. Byl proto považován za lék, který snižuje rizika rakoviny prsu. Prokázalo se však, že místo toho zvyšuje rizika rakoviny dělohy a nebezpečně zvyšuje srážlivost krve. U žen kolem padesáti let, které užívají tamoxifen zhruba pět let, může z celkového počtu tisíce žen tamoxifen ochránit celkem 17 pacientek od invazivní rakoviny prsu, přitom však zapříčiní řadu případů rakoviny děložního hrdla a 10 případů vážného stavu srážlivosti krve.
Důkazů o škodlivosti chemicky připravených a hlavně hormonálních - léků je možné nakupit stovky. Z toho hlediska je zvláštní, že je u nás snaha poskytovat nic netušícím stařečkům a stařenkám léky zdarma. Jaký je ten opravdový důvod?
Krátké zastavení v USA
Je zajímavé udělat si někdy čas na pozorné pročtení několika odborných knížek těsně za sebou během krátkého časového úseku. Pak se člověk třeba z knížky českého autora v jednom týdnu dozví, že "v Americe používá téměř 110 milionů lidí (asi 40 % celé populace) nějaký potravní doplněk... U nás sotva 2 % populace". Autor pak tuto naši zaostalost silnými slovy ostře kritizuje a velmi složitě navrhuje a doporučuje velmi mnoho velmi zvláštních kombinací, jak za které situace potravní doplňky užívat. A několikrát dokonce připojuje tvrzení, že potravní doplňky opravdu léčí! A že rozsáhlejší preventivní použití potravních doplňků by snížilo nemocnost.
My si to ani v nejmenším nemyslíme. Považujeme za vhodnější dát vám některé objektivní informace a nechat vám svobodu, abyste si "mysleli své".
Když člověk v téže době, kdy četl knížku s výše uvedenými fakty, sledoval pečlivě i agenturní zprávy, tak se také dověděl, co už jsme podrobněji uvedli: že všichni Američané užívají nějaké chemicky připravené léky. A že zhruba 40 % Američanů bere 10 i více druhů léků denně.
Je pak těžké uvěřit myšlence, že potravní doplňky pomáhají Američanům ke zdraví a ke svěžesti, když na druhé straně potřebují všichni tolik léků.
Že každý Američan bere nejméně jeden lék proti bolesti, to je velmi bolestná zpráva. A vtíravý podnět k úvahám na téma, zda nemají Američané bolesti právě proto, že velmi složitě používají velmi mnoho velmi zvláštních kombinací velmi složitých potravních doplňků. A navíc úvaha: Nedostaneme se do podobné "americké situace" proto, že se těchto doplňků k nám dováží mnoho právě z Ameriky? To však je spekulace. Takže návrat na pevnou zem. V týdnu, kdy byla přečtena a dočtena výše zmíněná kniha českého autora, jsme věnovali mimořádnou pozornost i četbě knihy amerického autora - lékaře. Zkušeného odborníka, specialisty, který přednáší na jedné z amerických univerzit, vystupuje v televizi a má za sebou několik (dokonce nesmírně poučných) odborných knih.
Pan profesor - doktor Mendelsohn je velmi milý pán, který se nechová hystericky, když někdo někdy něco z jeho prací ocituje. Tady je tedy citace z jedné jeho studie:
"Tvořivost amerických výrobců léčiv je bezmezná. Každým rokem doslova teče z výzkumných laboratoří jedovatý proud nových chemikálií a chemických vazeb, které jsou označovány jako „etické léky“. Potom jsou stejně tvořivě vyhlašovány situace, pro které jsou tyto prostředky nutné. A stejně tvořivě jsou doslova „vyráběny“ neetické „rádobynemoci", které mají být zmíněnými léky vyléčeny. Většina těchto nepotřebných a nebezpečných receptů je předepisována ženám. V nejvýrazněji umístěných pasážích novin se často objeví zpráva o „zázračném léku", který je vychvalován a který je také současně prezentován obrazovým znázorněním. To může některým lidem znít jako naděje, ale ono je to bohužel něco mnohem, mnohem víc. Některé z těchto oslavovaných vynálezů jsou skutečně zázračné. Ale ve zcela opačném smyslu, než nám jejich výrobci předkládají k věření. zázrak tkví jen v tom, že naše přelékovaná společnost všechny tyto nabízené zázraky vůbec přežila.
Podíváme-li se blíže na tyto jedovaté prostředky, kterými se odborníci chlubí, narazíme na hroznou skutečnost. Většina těch nových, vyrobených během jednoho roku, je vyvinuta proto, aby se odstranily škody, které byly napáchány vinou prostředků vyrobených, hrdě předkládaných a důvěřivě užívaných, v roce předešlém. Neustále se prodávají nové a nové prostředky, které mají odstranit symptomy (příznaky) vyvolané prostředky předcházejícími. A tak se všechny tyto produkty ohromně vyplácejí. Obohacují totiž doktory, lékárníky a farmaceutické továrny. A děje se to za úděsně vysokou cenu jak v dolarech, tak na lidských životech.
Neuvěřitelným příkladem byl velmi rozšířený utišující lék Thorazin. Byl předepisován proti psychickým poruchám, proti nevolnosti, stavům „na zvracení", při křečích, rozčilení, stavech strachu a úzkosti. Jedním z jeho vedlejších negativních účinků jsou zvláštní reakce ganglií v mezimozku a středním mozku, které způsobují nepředvídané tělesné pohyby a ovlivňují svalový tonus. Tyto projevy se podobají parkinsonově chorobě. Kdykoliv se tento vedlejší účinek Thorazinu projevil, byl nasazen lék Artane. Ten vyvolává následující vedlejší negativní účinky: psychické poruchy, nevolnosti, stavy „na zvracení", bludné představy, halucinace, duchovní pomatenost, rozčilení, poruchy chování. Jaký byl doporučený postup, když se u žen některý tento příznak objevil? Přirozeně! Užívat Thorazin.
Nepředstavitelně vysoké procento léků, které doktoři takto předepisují, vůbec neléčí. Mnoho jich je také předepisováno pro odstranění příznaků, pro něž vůbec nebyly zamýšleny. Mnoho, ba příliš mnoho je jich předepisováno místo těch, které jsou méně nebezpečné a účinnější. Ty nejnebezpečnější a méně účinné jsou většinou předepisovány ženám. Na trh přicházejí stovky léků, jejichž neškodnost nebyla prověřena... Velmi často jsou bohužel předepisovány těhotným ženám prostředky, které jsou v některých případech relativně neškodné, ale při dlouhodobějším užívání v těhotenství způsobují už v embryonálním stadiu abnormality nebo duševní zaostalost dítěte.
Dnes dosud není definitivně znám výsledný počet léků, které jsou při dlouhodobém používání rakovinotvorné. (Rakovina prsu, rakovina děložního hrdla a rakovina dalších orgánů.) Průkazně se to ukáže až ve chvíli, kdy ženy, které tyto léky braly, na jejich negativní vedlejší účinky začnou umírat... Většina léků není vyvinuta proto, aby obohatily život. Existují jedině proto, aby obohatily výrobce, prodejce a ty, kdo je předepisují.
Žádná žena by neměla od doktora převzít recept, aniž by se zeptala na jeho kvalitu a působení. Vždy by si měla vzpomenout na to, že se medicína nezměnila od doby, kdy před dvěma sty lety slavný Voltaire napsal: „Doktoři disponují léky, které takřka neznají, a používají je proti nemocem, které znají ještě méně, a cpou je lidským bytostem, o nichž nemají tušení vůbec žádné." Toto varování platí dnes více než kdy jindy. Také proto, že je k dispozici mnohem více léků.
Není dost na tom, že doktoři předepisují léky lehkovážně. Oni navíc nedávají svým pacientům dostatečné - pakliže vůbec nějaké - informace o možných vedlejších negativních účincích, které jsou někdy horší než nemoc, pro kterou byly předepsány. Mezi ně patří i náhlá smrt. Jestliže se zjistí, že některé léky zabíjejí, pak se prostě ve farmaceutických továrnách „uklidí" část výrobní dokumentace.
Během jednoho mého vystoupení v televizi se chtěl diskuse o tomto tématu zúčastnit také jeden další doktor.
Přitom řekl: „Souhlasím s vámi, že by se mělo pacientům něco říci o vedlejších negativních účincích. Ale zase ne tolik, abychom je k smrti vystrašili.“ Jinými slovy řečeno: měli bychom pacientovi klidně říci, že lék vyvolává pocit na zvracení, ale jen mu proboha neříci nic o tom, že může způsobit křeče, selhání srdce a nebo anafylaktický šok. Smrtelný šok v důsledku přecitlivělosti na opakovaný parenterální přívod téže bílkoviny..."
Vytisknout